Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat luni ca spera ca proiectul privind bratarile de supraveghere pentru persoanele arestate la domiciliu sa fie adus la dezbatere publica in cca o luna, conform Agerpres.
Mai mult, Robert Cazanciuc a notat ca indiferent care vor fi solutiile tehnice implementate, costurile nu vor fi mici.
"Imi cereti un lucru greu de estimat in momentul de fata, pentru ca sunt si aici solutii tehnice diferite ce pot fi implementate si, in functie de solutia tehnica, vom putea avea si un cost. Dar, oricum, nu este un cost mic, asta cu siguranta. (...) Sper ca in maxim o luna sa putem avea un proiect gata de a fi pus in dezbatere publica", a afirmat Cazanciuc la plecarea de la sedinta CSM, citat de Agerpres.
Mai mult, Robert Cazanciuc a declarat ca in momentul de fata, proiectul de act normativ este in lucru si ca este elaborat impreuna cu Politia Romana si Administratia Nationala a Penitenciarelor.
"Sunt mai multe aspecte de pus la punct atat din punct de vedere legal, cat si tehnic. Intr-un fel va trebui gestionata chestiunea pe arestul preventiv si in alt fel pe executarea pedepselor. (...) Principala preocupare este sa clarificam la nivel normativ raspunderile in acest proiect: cine va implementa acest concep, in ce conditii se poate implementa si cu ce resurse. (...) Sunt mai multe variate ce pot fi avute in vedere. (....) Nu impiedica in niciun caz instantele sa pronunte alte solutii. (...) Experientele in Europa sunt extrem de diverse. In jur de 15-20 de state din UE au implementat proiectul, unele cu succes, altele cu mai putin succes. Este o chestiune de balanta in acordarea resurselor pentru acest proiect", a subliniat Cazanciuc.
De asemenea, ministrul Justitiei a declarat ca important este ca proiectul sa fie implementat corect si nu rapiditatea cu care se va finaliza.
Nu in ultimul rand, Robert Cazanciuc a mai notat ca nu intra in discutie o eventuala abrogare a articolului ce prevede bratarile de siguranta, conform Agerpres.
Reamintim faptul ca desi Codul de procedura penala prevede la art. 221, alin. (3), ca "Judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata poate dispune ca pe durata arestului la domiciliu inculpatul sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere", autoritatile nu au achizitionat inca bratarile electronice de supraveghere a persoanelor arestate la domiciliu.
sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<