Fostul presedinte al CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a fost condamnat la aproape 8 ani de inchisoare cu executare. Iata de ce!
Fostul politician brasovean a fost ridicat deja de politisti dintr-un imobil din Rasnov, construit ca activ al firmei sale Canaris si pe care l-ar fi folosit in ultimii ani drept locuinta, si urmeaza sa fie depus in penitenciarul Codlea.
Magistratii Curtii de Apel Brasov au admis apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Brasov si, dupa ce au desfiintat o parte din sentinta Tribunalului Brasov, pronuntata in 30 aprilie 2020, l-au achitat pe Cancescu cu privire la comiterea infractiunii de instigare la abuz in serviciu si l-au condamnat pentru trafic de influenta, luare de mita si abuz in serviciu.
"(...) In baza art. 38 alin. 1 din Codul penal, art. 39 alin. 1 lit. b din Codul penal si art. 45 alin. 3 lit. a din Codul penal contopeste pedepsele aplicate prin prezenta decizie cu pedepsele de 5 ani inchisoare si respectiv 3 ani si 6 luni inchisoare aplicate prin sentinta apelata pentru infractiunile de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (...) si aplica inculpatului Cancescu Aristotel Adrian pedeapsa principala cea mai grea, aceea de 5 ani inchisoare, la care adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite - respectiv 2 ani si 10 luni inchisoare - inculpatul Cancescu Aristotel Adrian avand de executat in final pedeapsa de 7 (sapte) ani si 10 (zece) luni inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b si g din
Codul penal pe o perioada de 5 ani, pedeapsa complementara care se va executa conform dispozitiilor art. 68 alin. 1 lit. c din Codul penal", se arata in solutia postata pe portalul instantelor.
Totodata, instanta a decis confiscarea de la S.C. Canaris S.R.L. Brasov, firma controlata de Cancescu, a sumei de 1.248.704,95 lei, "primita ca mita".
In acelasi dosar, in care au fost inculpate mai multe persoane, omul de afaceri si fost deputat Ion Dinita a fost condamnat, pentru complicitate la abuz in serviciu, la o pedeapsa de 3 ani cu suspendare, dupa ce initial primise 4 ani cu executare.
"In temeiul art. 396 alin. 6 din Codul de procedura penala raportat la art. 16 alin. 1 lit. f teza II din
Codul de procedura penala inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului Dinita Ion pentru infractiunea de dare de mita prevazuta de art. 255 alin. 1 din Codul penal 1968 raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 din Codul penal. Reduce pedeapsa aplicata inculpatului Dinita Ion pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu (...) Reduce pedeapsa principala rezultanta aplicata inculpatului Dinita Ion prin sentinta apelata de la 4 ani inchisoare la 3 ani inchisoare. In temeiul art. 86 ind. 1 si art. 86 ind. 2 din Codul penal 1968 dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei rezultante de 3 ani inchisoare, aplicata inculpatului Dinita Ion, pe un termen de incercare de 4 ani", se arata in solutia Curtii de Apel Brasov.
Aristotel Cancescu a fost trimis in judecata in 17 decembrie 2014, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Brasov. La demararea procesului - in care a fost judecat pentru de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (cinci infractiuni), luare de mita, spalare a banilor, trafic de influenta si instigare la tentativa la abuz in serviciu - el a fost in arest la domiciliu.