Curtea Europeana a Drepturilor Omului /CEDO/ a condamnat marti Romania ca urmare a plangerii unui detinut care se considera victima fumatului pasiv din celulele suprapopulate, relateaza AFP.
Detinutul s-a plans de suprapopulare carcerala si de conditii rele de igiena, inclusiv de faptul ca a fost inchis impreuna cu detinuti fumatori, situatie necorespunzatoare cu diversele maladii de care suferea.
Conditiile de detentie si tabagism de care a suferit Gheorghe Florea intre 2002 si 2005 la inchisoarea din Botosani, apoi intr-un spital penitenciar, contravin interdictiei privind tratamentele inumane si degradante, potrivit judecatorilor din Strasbourg, care au decis in cazul lui Florea suma de 10.000 de euro drept despagubiri.
CEDO noteaza ca Florea ''a atras de mai multe ori atentia autoritatilor competente in legatura cu conditiile rele de detentie, inclusiv prezenta detinutilor fumatori in celula sa''.
Potrivit deciziei Curtii, statele trebuie sa se asigure ca fiecare detinut este tinut in detentie respectand demnitatea umana, ca nu este supus unei suferinte sau incercari de o intensitate care sa depaseasca nivelul inevitabil de suferinta inerenta detentiei si ca nu este compromisa sanatatea detinutilor.
Detinutul a locuit indeosebi timp de opt luni cu un numar de detinuti cuprins intre 110 si 120 pentru numai 35 de paturi.
Potrivit declaratiilor sale, 90 % dintre ei erau fumatori. El s-a aflat, de asemenea, in prezenta unor fumatori in timpul sederii sale in spitalul penitenciar.
Raspunzand plangerilor sale, Ministerul roman de Justitie a recunoscut ca, din cauza suprapopularii carcerale, detinutii ajung sa stea si cate doi in pat si ca separarea detinutilor fumatori de cei nefumatori este imposibila din lipsa de spatiu.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In aprilie 2004, reclamantul a demarat o actiune in justitie pentru a cere despagubiri din cauza degradarii starii sale de sanatate, demers respins pe motivul ca n-a fost stabilita relatia de cauzalitate. El beneficiaza din 2005 de eliberare conditionata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE