Avand in vedere ca starea de urgenta a fost prelungita si exista in continuare persoane care desfasoara activitati specifice de munca, ne-am gandit ca ar fi util sa va prezentam detalii cu privire la acordarea concediului medical pe durata starii de urgenta pentru cei care n-au indeplinit termenul minim legal de cotizare.
Pentru ca situatiile care indeplinesc toate exigentele legale sunt deja cunoscute de catre angajati si angajatori, in randurile de mai jos veti regasi explicatiile specialistului din PortalCodulMuncii cu privire la modul in care se face plata contributiilor pentru angajatii care au stagii de cotizare mai mici de sase luni.
Conform Alexandrei Nedelcu, specialist PortalCodulMuncii, angajatorii pot accepta adeverinte de concediu medical si pentru cei care au stagii de cotizare mai mici de 6 luni. Stim ca art. 7 din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Aceasta prevedere legala care stabileste obligatia existentei stagiului de cotizare nu a fost modificata. Ceea ce s-a modificat este adaugarea unei exceptii de la aceasta regula si anume concediul de carantina.
Astfel, in categoria concediilor medicale care se acorda fara stagiu de cotizare, pe langa concediul medical pentru urgenta medico- chirurigicala si concediu de risc maternal s-a adaugat si concediul de carantina.
Conform art. 9 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernlui nr. 158/2006, introdus prin Ordonanta de urgenta nr. 30/2020, in scopul prevenirii imbolnavirilor salariatii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru carantina, fara indeplinirea conditiei privind stagiul de asigurare.
In cazul concediului medical cod 01 este necesar stagiul de cotizare de cel putin 6 luni in ultimele 12 luni.
Specialistii HR sau responsabilii vor trebui sa analizeze cererea de concediu medical introdusa de angajator in baza dovezii obtinute de la curant si sa procedeze in a o plati sau nu.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Retinem, insa, ca OUG nr. 30/2020 prevede o serie de facilitati pentru angajati, avand in vedere pandemia Covid-19.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri