Telemunca a devenit o practica tot mai intalnita pe piata muncii din Romania pentru ca ofera numeroase avantaje atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, de la flexibilitate si pana la reducerea cheltuielilor. Insa, pe langa avantajele sale, telemunca vine si cu o serie de responsabilitati pentru angajatori. Si amenzile nu sunt deloc mici.
Stiati, de exemplu, ca simpla omitere in CIM ca salariatul lucreaza in regim de telemunca se sanctioneaza cu amenda de 10.000 de lei? In cazul unui control ITM, daca se constata ca salariatul respeciv este absent, dar in evidenta realizata conform art. 119 din Codul muncii el figureaza “prezent”, angajatorul nu poate invoca faptul ca el este in telemunca.
Exista nu mai putin de 15 situatii legate de telemunca in care angajatorul poate fi amendat! Iata care sunt:
1. Lipsa precizarii exprese in contractul individual de munca sau in actul aditional la acesta ca salariatul lucreaza in regim de telemunca
Amenda: 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca presteaza activitate in regim de telemunca
2. Desfasurarea activitatii in regim de telemunca fara respectarea acordului de vointa al partilor ce se prevede in mod expres in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act aditional la contractul individual de munca existent.
Amenda: 5.000 lei
3. Lipsa solicitarii angajatorului si/sau a acordului in scris al telesalariatului cu norma intreaga, pentru efectuarea de munca suplimentara.
Amenda: 5.000 lei
4. Incheierea contractului individual de munca fara stipularea perioadei si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator.
Amenda: 5.000 lei
5. Incheierea contractului individual de munca fara stipularea locului/locurilor desfasurarii activitatii de telemunca, convenite de parti.
Amenda: 5.000 lei
6. Incheierea contractului individual de munca fara stipularea programului in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului.
Amenda: 5.000 lei
7. Incheierea contractului individual de munca fara inregistrarea modalitatii de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat.
Amenda: 5.000 lei
8. Incheierea contractului individual de munca fara inregistrarea responsabilitatilor partilor convenite in functie de locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca in conformitate cu prevederile art. 7 si 8 din Legea nr. 81/2018.
Amenda: 5.000 lei
9. Incheierea contractului individual de munca fara inregistrarea obligatiei angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurarii activitatii de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa (numai daca este cazul).
Amenda: 5.000 lei
10. Incheierea contractului individual de munca fara inregistrarea obligatiei angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, in materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatia telesalariatului de a respecta aceste prevederi.
Amenda: 5.000 lei
11. Incheierea contractului individual de munca fara inregistrarea masurilor pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat.
Amenda: 5.000 lei
12. Incheierea contractului individual de munca fara inregistrarea conditiilor in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.
Amenda: 5.000 lei
13. Nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia angajatorului de a asigura mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii, cu exceptia cazului in care partile convin altfel.
Amenda: 2.000 lei
14. Nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia angajatorului de a instala, a verifica si a intretine echipamentul de munca necesar, cu exceptia cazului in care partile convin altfel
Amenda: 2.000 lei
15. Nerespectarea prevederilor art. 7 lit. c) referitoare la obligatia angajatorului de a asigura conditii pentru ca telesalariatul sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru privind utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la introducerea unui nou echipament de munca, la introducerea oricarei noi proceduri de lucru.
Amenda: 2.000 lei
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca. Contravenientul poate achita in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal de constatare ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din cuantumul amenzilor prevazute la punctele 2-15, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare.
Pentru a evita toate aceste probleme, la editura Rentrop&Straton a fost lansat Ghidul
Telemunca sau munca si de acasa, care cuprinde legislatia explicata, modele de documente precum si numeroase studii de caz, cu accent pe principalele noutati legislative cu efect in acest an!
Ghidul contine nu mai putin de 45 de studii de caz!
Este vorba de situatii concrete in care angajatorii au intampinat dificultati. Intrebarile lor sunt rezolvate impecabil, cu explicatii complete, temeiuri legale, recomandari eficiente. Iata mai jos cateva dintre temele vizate de aceste intrebari:
- Munca la domiciliu si telemunca. Diferente
- Telemunca vs documentul portabil A1
- Locul muncii in alt stat membru UE. Contributii sociale
- Durata timpului de lucru la sediul angajatorului
- Organizarea muncii - asigurarea permanentei la telefon pentru situatii de urgenta
- Regimul tichetelor de masa
- Concediu medical. Perioada in care salariatul a prestat activitate in regim de telemunca
- Mentionarea in CIM a zilelor in care salariatul presteaza activitate la domiciliu este obligatorie.
Profita de
campania Black Friday 2024 si comanda la preturi reduse si alte lucrari atat de necesare pentru orice angajator, precum:
REDUCERE 60% la Popririle din salariu. Obligatii ale angajatorilor
Lucrarea trateaza in detaliu tema popririlor: reglementari legale, legislatie comentata privind procedura infiintarii popririi, validarea si efectele popririi, solutii oferite de specialisti.
Pret redus: 67.20 lei (TVA inclusa)
REDUCERE 60% la Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare
Ghidul practic pe care vi-l oferim va furnizeaza toate raspunsurile practice legate de CCM si va atrage atentia, cu profesionalism, asupra subtilitatilor acestui domeniu
Pret redus: 67.20 lei (TVA inclusa)
REDUCERE 50% la Motivarea angajatilor
Lucrarea va ofera informatii despre tehnicile folosite la ora actuala cu privire la motivarea angajatilor aplicate cu succes de marile companii!
Pret redus: 60.90 lei (TVA inclusa)
Atentie! Stocurile sunt limitate!
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.