Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunta ca salariile judecatorilor trebuie majorate cu 25%, insa masura n-ar trebui sa se aplice tuturor ocupantilor functiei.
Presedintele CSM, Bogdan Mateescu, a trimis o solicitare oficiala catre Ministerul Justitiei prin intermediul careia solicita ca salariile judecatorilor de la curti de apel, tribunale si judecatorii sa fie majorate cu 25%.
In 2017, indemnizatia de incadrare bruta pentru un judecator era de aproximativ 12.000 de lei pe luna. Este vorba despre salariul pentru un judecator de la judecatorie, cu o vechime de pana in 3 ani. Un judecator cu grad de tribunal, cu o vechime intre 5 si 10 ani, are o indemnizatie in jurul valorii de 19.850, in timp ce un judecator de la curtea de apel cu o vechime intre 6-10 ani are in jur de 20.800 de lei.
Bogdan Mateescu ii cere ministrului Justitiei in mod oficial sa analizeze "oportunitatea emiterii unor ordine de salarizare potrivit carora indemnizatiile personalului din instantele judecatoresti sa fie calculate in raport de valoarea de referinta sectoriala in suma de 605,22 lei, in vederea asigurarii unui nivel de salarizare unitar".
CSM argumenteaza ca la baza acestei decizii au stat "practica instantelor de judecata care, in ultimii ani, au acordat o valoare de referinta de 605,225 lei, "cuantum ce cuprinde valoarea de referinta sectoriala de 484,18 lei, la care se adauga majorarea de 25% prevazuta de articolul III din OUG 20 din 2016”, precum si faptul ca indemnizatiile de la instanta suprema si Inspectia Judiciara sunt calculate tot la valoarea de referinta de 605,225 lei.
Vezi si: 4 motive pentru care magistratii merita salarii mari si pensii "speciale"
In ultimii ani, judecatorii au deschis mai multe procese si au cerut sa li se majoreze valoarea de referinta sectoriala de la 484 la 605 lei, iar majoritatea proceselor au fost castigate de magistrati.
In judecatoriile, tribunalele si curtile de apel din Romania lucreaza aproximativ 4.400 de judecatori, potrivit datelor oficiale valabile la 1 martie. Cifrele nu includ si magistratii de la ICCJ.
Conform unei analize Riseproject, la nivelul anului 2018, Romania isi platea judecatorii cu cele mai mari salarii din Uniunea Europeana, raportul veniturilor fiind de 8,1 ori mai mare decat salariul mediu din tara.
Ministerul Justitiei n-a oferit inca un raspuns.