Guvernul condus de Viorica Dancila renunta la adoptarea monedei euro in 2024 pentru ca Pilonul II de pensii a fost modificat.
Dupa anuntarea cu mare fast a adoptarii euro in 2024 de catre tara noastra si eliberarea raportului de fundamentare, Guvernul a hotarat ca Pilonul II si Pilonul III de pensii trebuie "sa se maturizeze" inainte de a trece la moneda euro. In plus, Liviu Dragnea a sustinut intr-un interviu ca nu vrea sa mai auda "de preturi in valuta" si ca isi doreste ca totul sa fie exprimat in lei.
"Evolutia fondurilor de pensii administrate privat, atat din Pilonul II cat si din Pilonul III a fost favorabila pe intreaga perioada de la lansare si pana in prezent. Datorita prevederilor legislative prudente si mecanismelor adecvate de functionare, sistemul a cunoscut o dezvoltare permanenta in conditii de soliditate financiara si siguranta pentru participanti.
Avand in vedere tendintele ultimilor ani pe pietele financiare si perspectivele pe termen mediu (nivelul redus al randamentelor instrumentelor cu venit fix, volatilitatea preturilor bursiere ale activelor, evolutia inflatiei etc.), trebuie mentinut efortul de crestere a eficientei fondurilor de pensii si de adaptare a politicilor de investitii la conditiile de piata, mentinand un grad foarte ridicat de protectie pentru participanti. Astfel, fondurile de pensii ar trebui dezvoltate in continuare, iar constrangerile privind regimul lor de investitii revizuite periodic. Dupa 10 ani de existenta, fondurile de pensii din Pilonul 2 incep sa se maturizeze, iar in acest context este necesar ca ASF sa ia in considerare dezvoltarea unei abordari strategice pentru dezvoltarea ulterioara a sectorului.
Inainte de adoptarea monedei euro, ASF trebuie sa promoveze reglementari care sa vizeze, simultan, atat cresterea eficientei functionarii sistemului, cat si protectia participantilor: actualizarea, monitorizarea si adaptarea continua a politicilor de investitii ale fondurilor de pensii la conditiile din piata", este stipulat in documentul Executivului.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Chiar daca Guvernul spune acum ca pentru Pilonul II si Pilonul III de pensii "trebuie mentinut efortul de crestere a eficientei", ne reamintim faptul ca procentul de contributie la Pilonul II a scazut de la 5% la 3,75% (desi ar fi trebuit sa creasca la 6% in 2019) si prin OUG nr. 114/2018 au fost introduse obligatii uriase pentru administratorii acestor fonduri.
In cele din urma, ASF va decide ce se intampla cu banii romanilor pentru pensie din Pilonul II si III. Adoptarea monedei euro ramane o tinta indepartata.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE