Codul de Procedura Civila va fi modificat (din nou) pentru a permite ca toate cererile privind orice legat de mostenire sa fie depuse la judecatorie.
Este a doua oara cand alesii din Parlament incearca sa treaca modificarile la Codul de Procedura Civila, dupa ce sesizare de neconstitutionalitate inaintata CCR de catre ICCJ a fost acceptata.
ICCJ atragea atentia in sesizarea transmisa Curtii Constitutionale ca:
Sesizarea ICCJ in care sunt cuprinse pe larg toate problemele identificate in textul de lege adoptat de Parlament poate fi descarcata in format .PDF dand click AICI!
Procedura de modificare si readoptare a actului normativ a fost reluata luni, iar acum Camera Deputatilor au, din nou, votul final pe acest proiect. Anticipam faptul ca votul final va fi "pentru", asadar iata ce trebuie tu sa stii despre cererile privind orice legat de mostenire care vor trebui depuse la judecatorie.
La articolul 94, unde se stabileste competenta dupa materie si valoare a judecatoriilor, proiectul de lege va adauga la lista:
Mai departe, la competenta tribunalelor se va specifica faptul ca ele judeca, ca instanta de recurs, recursurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de tribunale in apel sau impotriva hotararilor pronuntate in prima instanta de tribunale, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului, precum si in orice alte cazuri expres prevazute de lege.
La competenta curtilor de apel, proiectul va specifica faptul ca acestea judeca, ca instante de recurs, recursurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de tribunale in apel sau impotriva hotararilor pronuntate in prima instanta de tribunale, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului, precum si in orice alte cazuri expres prevazute de lege.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In fine, in ceea ce priveste cererile de stramutare, proiectul prevede ca cele intemeiate pe motivul de banuiala legitima vizand calitatea partii de judecator la o instanta din circumscriptia curtii de apel competente, precum si a celor vizand calitatea de parte a unei instante din circumscriptia aceleiasi curti, competenta de solutionare va reveni Inaltei Curti.
Atentie! In momentul de fata prevederile proiectului legislativ nu se aplica! Pentru a intra in vigoare este nevoie de votul pozitiv al Camerei Deputatilor, promulgarea Presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri