Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Presedintele Consiliului de Mediere, Dorin Badulescu: Mediatorii sunt pregatiti sa degreveze instantele de judecata

Mediatorii sunt pregatiti sa degreveze instantele de judecata, a afirmat presedintele Consiliului de Mediere, Dorin Badulescu, joi, intr-o conferinta de presa, in contextul in care, de vineri, in mai multe cauze civile, o sedinta de informare privind medierea este obligatorie inainte ca partile sa ajunga in instanta.

"Suntem un corp bine pregatit, putem sa preluam mult din presiunea care apasa pe umerii instantelor de judecata si sa ducem la capat aceste litigii pe care partile vor dori sa le solutioneze pe aceasta cale. Suntem pregatiti sa preluam acest soc, sa degrevam instantele de judecata, sa informam si sa ajutam cetatenii pentru a putea sa beneficieze de servicii de calitate. (...) la acest moment suntem in postura de a acoperi din punct de vedere al corpului profesional tot ceea ce inseamna teritoriul tarii. Mediatorii pot fi accesati facil atat la sediile instantelor de judecata, fiind prezente tablourile mediatorilor autorizati, cat si pe site-ul Consiliului de Mediere", a declarat Badulescu.

El a precizat ca la nivel national sunt in prezent aproape 5.000 de mediatori.

Badulescu a mentionat ca prevederea ce instituie de vineri obligativitatea sedintei de informare privind medierea se refera "la litigiile in materie civila cu un cuantum de pana la 50.000 de lei, cele in domeniul malpraxisului, cele din zona de protectie a consumatorului, litigii intre profesionisti, cele in materie de stramutare de hotare, vecinatate, cele din zona de posesie".

El a mentionat ca in aceste domenii sunt foarte multe cauze pe rolul instantelor.

"Poate enumerarea este limitativ prevazuta in lege, insa ca numar de dosare de care instantele ar putea fi degrevate este un numar impresionant, pentru ca in aceasta zona sunt foarte multe cauze care se dezbat pe rolurile instantelor de judecata. Costurile pe care cetatenii le suporta pentru a se adresa justitiei clasice sunt foarte ridicate si ca solutie alternativa medierea vine in sprijinul lor pentru a putea sa beneficieze de rapiditate, costuri mult mai reduse comparativ cu instanta si de lipsa stresului si presiunii la care sunt supusi in sala de judecata", a afirmat presedintele Consiliului de Mediere.

El a precizat ca mediatorul nu poate pretinde onorariu la sedinta de informare, iar daca ulterior partile aleg sa-si solutioneze litigiul apeland la mediere, pretul unei astfel de sedinte e variabil, in functie de profesionist.

La randul sau, vicepresedintele Consiliului de Mediere, Daniel Zeno Şustac, a spus ca numarul de procese din Romania este extrem de ridicat (3 sau 4 milioane in desfasurare in prezent) si ca mentalitatea romaneasca este inca "foarte litigioasa".

"Instanta de judecata este vazuta ca fiind prima solutie, aceasta mentalitate incercam sa o schimbam. Exista doua alternative, dintre care una presupune sa-ti petreci un numar de ani in instantele judecatoresti investind anumite sume de bani in toate aceste demersuri contra-cost. Se spune ca justitia peste tot in UE este un serviciu scump si asa este. Medierea ofera solutii mai rapide, construite cu implicarea partilor, cu un stres mult redus si toate acestea undeva in jur de 5% din costurile unui ciclu procesual si ma refer aici la toate caile de atac. (...) o sedinta de mediere dureaza in medie cateva ore, nu cativa ani, uneori numarul de ore al unei sedinte de mediere e direct proportional cu cel de ani pierduti in instanta", a declarat Daniel Zeno Şustac.

El este de parere ca solutia obtinuta prin mediere poate fi doar una castigatoare pentru ambele parti, pentru ca altfel nu se realizeaza consensul.

"Justitia costa peste tot in fiecare stat, s-au facut studii pe aceasta tema, un proces dureaza ani si costa zeci de mii de euro, conform statisticilor UE, iar solutia este imprevizibila, o parte castiga, alta pierde", a adaugat vicepresedintele Consiliului de Mediere.

Sursa Agerpres

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 14 Februarie 2013
Votati articolul "Presedintele Consiliului de Mediere, Dorin Badulescu: Mediatorii sunt pregatiti sa degreveze instantele de judecata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre tablouri de mediatori
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI