"Legea 2 Mai", care prevede ca traficantii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare, a trecut de Parlament si merge la promulgare. Actul normativ a fost initiat la scurt timp dupa accidentul august 2023, din localitatea 2 Mai, unde un sofer aflat sub influenta drogurilor a intrat cu masina intr-un grup de tineri si a ucis doi studenti.
"Nu poti sa vinzi heroina sau cocaina, sa distrugi vieti si dupa sa umbli liber pe strazi. Locul traficantilor este la inchisoare", a scris ministrul Justitiei Alina Gorghiu, intr-o postare pe Facebook.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii 43/2000, precum si modificarea Legii 194/2011, in sensul majorarii cuantumului pedepselor, precum si al eliminarii posibilitatii executarii pedepsei sub supraveghere, in cazul traficului de droguri de mare risc si traficului international de droguri de mare risc.
Prin urmare, dupa intrarea in vigoare a legii, traficul de droguri de mare risc (cocaina, heroina, ecstasy, fentanyl, oxicodona) va fi pedepsit cu inchisoare de la 3 la 10 ani.
"Mi-am dorit tare mult ca Legea 2 Mai sa fie votata de Parlamentul Romaniei si astazi s-a intamplat. Ce aduce nou? Faptul ca traficantii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Nu poti sa vinzi heroina sau cocaina, sa distrugi vieti si dupa sa umbli liber pe strazi. Locul traficantilor este la inchisoare. Nu mai avem voie sa asistam la inca o tragedie ca cea de la 2 Mai. Sa fie clar – avem nevoie de legi de partea victimelor, pentru ca trebuie sa ne protejam tinerii de traficul de droguri", a afirmat Alina Gorghiu, intr-un mesaj publicat pe Facebook.
Ce prevede Legea 2 Mai
Conform proiectului de lege,
"fapta persoanei care, fara a detine autorizatie eliberata in conditiile prezentei legi, efectueaza fara drept operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava".
De asemenea,
"fapta persoanei care, cu intentie, efectueaza fara drept operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzand sau disimuland ca acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a caror comercializare este permisa de lege, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava", se mai arata in proiectul de lege.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<