"Legea 2 Mai", care prevede ca traficantii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare, a trecut de Parlament si merge la promulgare. Actul normativ a fost initiat la scurt timp dupa accidentul august 2023, din localitatea 2 Mai, unde un sofer aflat sub influenta drogurilor a intrat cu masina intr-un grup de tineri si a ucis doi studenti.
"Nu poti sa vinzi heroina sau cocaina, sa distrugi vieti si dupa sa umbli liber pe strazi. Locul traficantilor este la inchisoare", a scris ministrul Justitiei Alina Gorghiu, intr-o postare pe Facebook.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii 43/2000, precum si modificarea Legii 194/2011, in sensul majorarii cuantumului pedepselor, precum si al eliminarii posibilitatii executarii pedepsei sub supraveghere, in cazul traficului de droguri de mare risc si traficului international de droguri de mare risc.
Prin urmare, dupa intrarea in vigoare a legii, traficul de droguri de mare risc (cocaina, heroina, ecstasy, fentanyl, oxicodona) va fi pedepsit cu inchisoare de la 3 la 10 ani.
"Mi-am dorit tare mult ca Legea 2 Mai sa fie votata de Parlamentul Romaniei si astazi s-a intamplat. Ce aduce nou? Faptul ca traficantii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Nu poti sa vinzi heroina sau cocaina, sa distrugi vieti si dupa sa umbli liber pe strazi. Locul traficantilor este la inchisoare. Nu mai avem voie sa asistam la inca o tragedie ca cea de la 2 Mai. Sa fie clar – avem nevoie de legi de partea victimelor, pentru ca trebuie sa ne protejam tinerii de traficul de droguri", a afirmat Alina Gorghiu, intr-un mesaj publicat pe Facebook.
Ce prevede Legea 2 Mai
Conform proiectului de lege,
"fapta persoanei care, fara a detine autorizatie eliberata in conditiile prezentei legi, efectueaza fara drept operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava".
De asemenea,
"fapta persoanei care, cu intentie, efectueaza fara drept operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzand sau disimuland ca acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a caror comercializare este permisa de lege, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava", se mai arata in proiectul de lege.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<