Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Florica Bejinaru, a declarat, luni, ca efortul depus de actualii inspectori este supradimensionat ca o consecinta a numarului redus de magistrati care doresc sa faca parte din inspectia judiciara, precum si a volumului mare de lucrari.
"In prezent, avem un numar redus de inspectori care isi desfasoara activitatea la Consiliu, fapt care impieteaza buna functionare a inspectiei care nu dispune de resurse umane suficiente in raport cu natura si complexitatea activitatilor care ii sunt incredintate", a afirmat Bejinaru, in deschiderea conferintei internationale cu tema "Inspectia judiciara, garant al independentei sistemului judiciar", realizat in parteneriat cu institutia similara din Spania.
Seful CSM a precizat ca acest deficit de personal continua sa reprezinte o problema atata vreme cat procedurile de recrutare sunt blocate, pe de o parte din cauza constrangerilor de natura financiare, rezultand din politica bugetara si de personal a Guvernului, iar, pe de alta parte, din cauza interesului scazut al magistratilor pentru a ocupa aceste posturi.
Ea a explicat ca aceste exemple au fundamentat initiativa Consiliului de a apela la asistenta internationala pentru a reconfigura serviciul de inspectie si de a demara acest proiect de infratire institutionala pe care CSM il implementeaza din luna decembrie a anului trecut impreuna cu Consiliul din Spania care este finantat din fonduri europene si cofinantat de statul roman.
Ea a aratat ca acest proiect a fost conceput pentru a oferi sprijin pentru intarirea independentei si profesionalismului sistemului judiciar prin eficientizarea activitatii inspectiei din Romania.
Bejinaru a mai subliniat ca neatractivitatea postului de inspector poate fi explicata prin faptul ca judecatorii si procurorii care indeplinesc conditiile obligatorii prevazute de lege, in special cei din provincie, nu doresc sa candideze deoarece pe durata numirii ca inspector sunt suspendati din functia de magistrat.
Presedintele CSM a mentionat ca toate verificarile ce tin de activitatea de conduita deontologica, raspunderea disciplinara, apararea reputatiei profesionale a magistratilor, controlul managementului instantelor si parchetelor, controlul repartizarii aleatorii a cauzelor si monitorizarea dosarelor vechi se realizeaza doar de corpul de inspectori ai CSM.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Portal Codul Muncii
Florica Bejinaru a mai subliniat ca proiectul a avut in vedere prioritatile de actiune ale Consiliului, conditionalitatile stabilite de Comisia Europeana in cadrul monitorizarii, dar si necesitatea identificarii unor solutii concrete si pe termen lung la criticile recurente privind activitatea inspectiei din Romania formulate atat de observatori externi, cat si de cei din interiorul sistemului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri