Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat marti ca a solicitat in sedinta plenului elaborarea unui text concret referitor la modalitatea de revocare a membrilor CSM de catre cei care i-au ales, afirmand ca prin decizia Curtii Constitutionale a Romaniei data in cazul lui Cristi Danilet s-a creat ''un soi de imunitate''.
"Am solicitat, impreuna cu colegul Alexandru Şerban, in primul rand membrilor CSM care au atributul de a propune legislativ, initiatorului legislativ respectiv ministrului Justitiei sa aiba in vedere un text care sa prevada revocarea de catre judecatori si procurori a celor pe care i-au ales. Din pacate, la acest moment, avem un soi de imunitate a membrilor CSM in raport cu cei care i-au ales. De ce? Pentru ca decizia CCR a creat aceasta imunitate atunci cand s-a pronuntat ca acest text de lege privind revocarea este neconstitutional. Dincolo de argumentele aduse de CCR, discutabile din punctul meu de vedere, aceasta decizie trebuie aplicata, trebuie pusa in practica si in acelasi timp trebuie sa observam ca insasi legea prevede ca membrii CSM, judecatori si procurori, raspund in fata corpului profesional, a celor care i-au ales. Acesta este chiar primul text, articol din legea organizarii CSM", a afirmat Horatius Dumbrava.
El a explicat ca, la plen, a pus in discutie acest aspect deoarece este un lucru extrem de important pentru ei, iar tinta a fost acea de a sensibiliza initiatorul legislativ, subliniind ca spera ca ministrul Justitiei sa ia in considerare solicitarea lor.
"S-a considerat ca Parlamentul Romaniei are in vedere o astfel de modificare. Noi nu stiam de acest lucru si nu stim nici la acest moment ca exista o astfel de modificare, insa situatia nu mai poate continua. Noi credem ca membrii CSM au o responsabilitate si ei trebuie sa raspunda in fata celor care i-au ales", a mai spus el.
Judecatorul a refuzat sa comenteze revenirea lui Cristi Danilet si a Alinei Ghica in CSM.
"Avem hotarari judecatoresti de suspendare respectiv de anulare a hotararii. Ele trebuie respectate. Sigur insatisfactia este una enorma la cei care au votat revocarea, a celor 1.600 de judecatori, dar asta nu mai este problema mea neaparat. În schimb, problema mea ca membru CSM este tocmai pentru a evita astfel de situatii jenante in care 1.600 de judecatori voteaza revocarea a doi membri si ei sa nu poata fi revocati din motive aparent de neconstitutionalitate", a mai precizat Dumbrava.
La randul sau, judecatorul Cristi Danilet a declarat, in legatura cu propunerea celor doi colegi, ca este in lucru la Consiliu, in cadrul Directiei de Legislatie, o propunere de act normativ.
"Sigur si eu si colegii mei militam pentru responsabilitatea membrilor CSM in fata colegilor judecatori si procurori, insa aceasta trebuie sa aiba loc in conditiile descrise in mod previzibil de lege, ceea ce in momentul de fata conditia aceasta nu este implinita", a spus Danilet. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<