Societate comerciala inregistrata cu obiect principal de de activitate consultanta pentru afaceri si management cu un punct de lucru cu activitate de baruri si alte activitati de servire a bauturilor in cursul anului 2012 realizeaza venituri exclusive din activitatea de baruri.
In 2013 se incadreaza la platitor de impozit microintreprinderi.
Incepand cu luna octombrie a aceluiasi an urmeaza sa incheie un contract pentru activitatea de consultanta.
Fata de cele de mai sus regimul de impozitare microintreprinderi se va pastra pana la sfarsitul anului 2013 sau societatea va fi obligata sa schimbe regimul de impozitare in platitor de impozit pe profit incepand cu 1 octombrie 2013.
Raspuns: Dupa cum se prevede la pct. 7 din Normele metodologice date in aplicarea Titlului IV1 din Codul fiscal, microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati de natura celor pentru care nu se aplica regimul de impunere al microintreprinderilor, cum sunt cele de consultanta si management datoreaza impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu trimestrul respectiv.
Prin urmare, daca se obtin venituri din consultanta in luna octombrie 2013, societatea va trece de la regimul de impunere pentru microintreprinderi la cel de impozit pe profit incepand cu data de 1 octombrie 2013.
Acelasi lucru se precizeaza si in Instructiunile de completare a formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" conform carora microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati de natura celor prevazute la art. 1122 alin. 6 din Codul fiscal, la randul 1 "Suma datorata" inscriu suma reprezentand impozit pe profit, luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu trimestrul respectiv.
Ca atare, pentru trim. IV 2013 societatea va datora si va declara impozit pe profit, calculat la profitul impozabil aferent acestui trimestru.
Depunerea declaratiei de mentiuni 010 pentru instiintarea organului fiscal cu privire la modificarea tipului de impozit datorat se realizeaza in termen de 30 de zile de la aparitia modificarii intervenite, in conformitate cu art. 77 alin. 1 din Codul de procedura fiscala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<