In luna Ianuarie 2011, am platit un impozit pe profit aferent anului 2010, in suma egala cu impozitul aferent TRIM III al aceluiasi an. Dupa calculul final, am constatat ca aceasta suma era mai mare decat am calculat si am reflectat in Declaratia 101. Insa banii au fost deja virati si se regasesc in contul 441 pe debit.
Am tot sperat ca vom reusi sa inregistram profit si sa recuperez astfel aceasta suma achitata in plus, insa din pacate societatea a inregistrat pierdere fiscala mare atat in anul 2011 cat si in anul 2012.
Exista cumva posibilitatea de a incerca recuperarea sau compensarea acestei sume achitate in plus? Daca da, care ar fi procedura si conditiile de realizare: cereri? documente? control fiscal? Mentionez ca suntem mari contribuabili.
Raspuns: Va sfatuim sa solicitati, in primul rand, o fisa analitica pe platitor in baza art. 1101 alin. 2 din Codul de procedura fiscala , pentru a verifica daca suma inregistrata in contabilitate ca impozit pe profit virat in plus (soldul debitor al contului 441) coincide cu cea din fisa analitica pe platitor.
Daca suma coincide, se poate depune o cerere prin care se solicita organului fiscal fie compensarea cu alte obligatii fiscale (se specifica tipul obligatiei si suma aferenta), fie restituirea sumei, fie o combinatie din cele doua conform art. 116 alin. 6 si art. 117 alin. 1 din Codul de procedura fiscala . Pentru solutionarea favorabila a cererii nu este necesara efectuarea unui control fiscal, este suficient ca situatia din evidenta analitica pe platitor sa fie clara (toate declaratiile sa fie depuse, sa nu existe obligatii restante neachitate, inclusiv accesorii etc.). De asemenea, ar fi utila si depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit 101 pentru anul 2012, pentru ca organul fiscal sa se convinga ca societatea nu inregistreaza profit impozabil cu impozitul pe profit aferent la definitivarea anului 2012.
Daca suma nu coincide, este indicat ca, in prealabil, sa identificati neregularitatile si cauzele ce le-au determinat si sa procedati la regularizarea fisei impreuna cu organul fiscal. Dupa clarificarea si regularizarea situatiei, se depune cererea de compensare/restituire, asa cum s-a aratat anterior.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<