Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc, la cerere, sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.
...vezi si Acte necesare pentru ajutorul de deces in 2022
Acte necesare in vederea acordarii sumelor neincasate de pensionarul decedat
- cerere
- certificatul de deces, in original si in copie;
- actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
- acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
- certificatul de mostenitor (original si copie);
- copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.
Sumele vizate pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie de 3 ani, anunta Casa Nationala de Pensii Publice.
Model de CERERE pentru plata sumelor ramase neincasate de catre pensionarul decedat
Catre __________,
Subsemnatul(a),_______________________________avand codul numeric personal _________________domiciliat(a) in localitatea _____________ strada __________________ nr. ______ bloc _____ scara ______ etaj ______ ap ____ judetul (sectorul) ____________________ posesor( (posesoare) al (a) actului de identitate seria ________ nr.______________ eliberat de ________________la data de ______________ in calitate de fiu/ fiica/sot supravietuitor/ parinte/ mostenitor, va rog ca, in baza dosarului nr..____________________ si a celorlalte acte sa aprobati plata:
- Pensiei/indemnizatiei pe luna ________ anul _______.
Odata cu prezenta cerere depun si urmatoarele acte:
- certificat de deces, in copie;
- talon de plata a pensiei (cupon de pensie al decedatului);
- act de identitate solicitant;
- acte de stare civila (solicitant);
- certificat de mostenitor.
Data Semnatura
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societatea noastra are un angajat care are un copil ce detine certificat de incadrare a copilului cu dizabilitati in gradul de handicap grav, cu asistent personal, cod grad handicap 11, data nasterii copilului 16.06.2013. Angajatul care are in intretinere copilul cu handicap, in conditile mai sus mentionate, beneficiaza de scutire integrala a impozitului pe salarii si de alte scutiri - facilitati pe perioada cat va fi salariatul societatii noastre sau pana la implinirea varstei de 7 ani sau 18...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca un contract de munca care are mai putin de 8 ore/zi ex 4 ore/zi, se considera vechime in munca la fel ca si un contract cu norma intreaga.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca se poate si in baza carui temei legal se poate cumula pensia anticipata partial cu penalizare cu activitatea desfasurata in baza unui PFA. Activitatea desfasurata in baza unui PFA este considerata vechime in munca care se poate adauga la recalcularea vechimii? In ce conditii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<