Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a revenit cu o serie de explicatii, dupa ce au aparut informatii precum ca s-ar pregati o aplicatie pentru localizarea persoanelor. Iata ce lamuriri au fost aduse.
Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a transmis ca nu dezvolta o aplicatie bazata pe colectarea informatiilor de localizare a persoanelor, ci o functionalitate suplimentara a aplicatiei Corona-Forms, utilizata in prezent de autoritatile medicale.
Potrivit unui comunicat al STS, precizarea vine ca urmare a informatiilor vehiculate in spatiul public referitoare la sistemele informatice dezvoltate de STS pentru Ministerul Sanatatii care sa sprijine prevenirea raspandirii noului coronavirus.
Conform sursei citate, noua functionalitate va permite o monitorizare medicala a cazurilor COVID-19, pe baza informatiilor introduse in aplicatie de entitatile prevazute in Ordinul Ministrului Sanatatii pentru aprobarea fluxului informational utilizat in raportarea datelor referitoare la infectia cu virusul SARS-CoV-2.
La solicitarea Ministerului Sanatatii, pe platforma Corona-Forms, vor fi prezentate intr-o interfata grafica interna de tip harta adresele declarate in timpul anchetei epidemiologice de catre persoanele care au rezultate pozitive la virusul SARS-CoV-2. Aceasta functionalitate va fi disponibila doar factorilor de decizie si va permite filtrarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, pe zone, pana la nivelul strazilor.
STS reitereaza faptul ca aceasta functionalitate nu presupune monitorizarea persoanelor.
STS a dezvoltat, pe baza cerintelor operationale stabilite de Ministerul Sanatatii, un sistem informatic care permite centralizarea datelor cu privire la persoanele confirmate cu noul coronavirus.
"La acest moment, potrivit Ordinului Ministrului Sanatatii pentru aprobarea fluxului informational utilizat in raportarea datelor referitoare la infectia cu virusul SARS-CoV-2, fiecare laborator care realizeaza teste a inceput procedura de introducere in sistemul informatic a rezultatelor obtinute, fiind posibila generarea rapoartelor la nivel national ori judetean sau doar pentru anumite zone. De asemenea, sistemul informatic permite transmiterea catre fiecare pacient si catre medicii de familie a mesajelor SMS si e-mail-urilor cu rezultatele testului COVID-19. In continuare, STS ofera asistenta tehnica de specialitate pe domeniul IT&C si isi manifesta toata deschiderea pentru sustinerea demersurilor guvernamentale in gestionarea efectelor pandemiei de coronavirus", se arata in comunicat.
Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a declarat, duminica, la Arena Nationala, ca nu s-a pus problema sa se carantineze sectoare din Bucuresti, insa exista ipoteza de a se impune o carantina locala pe mai multe strazi.