De la 1 octombrie, valoarea nominala a tichetului de masa pentru angajati urca la 40,04 lei, de la 40 lei cat este in prezent. Asadar, vorbim de o majorare de doar 4 bani.
Ordinul pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2024 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 956/2024.
"Pentru semestrul II al anului 2024, incepand cu luna octombrie 2024, valoarea nominala a unui tichet de masa (...) nu poate depasi cuantumul de 40,04 lei. (...) Se aplica si pentru primele doua luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv februarie 2025 si martie 2025", se arata in Ordinul Ministerului Finantelor, nr. 4.679/2024.
Atentie! Valoarea nominala stabilita prin ordin de ministru este una maxima, astfel ca tichetele de masa oferite salariatilor pot avea orice valoare sub acest prag.
Acordarea tichetelor de masa este reglementata de Legea nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, iar normele de aplicare a acestei legi au fost aprobate prin Hotararea nr.1045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
Angajatii primesc tichete de masa de la angajatorul unde au functia de baza. Tichetele de masa se calculeaza in functie de numarul de zile lucrate intr-o luna si sunt acordate angajatului pe cardul de tichete de masa.
Tichetele de masa se acorda pentru fiecare zi lucrata, adica din numarul de
zile lucratoare din luna se scad zilele de concediu medical, cele de concediu de odihna, zilele libere platite, etc
Conform Normelor de aplicare, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna p
entru care se efectueaza transferul valorii nominale a tichetelor de masa.
Astfel, nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, si respectiv, potrivit contractelor colective de munca;
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Ordonantei Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, cu modificarile ulterioare, precum si de zile festive si de sarbatoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotararii Guvernului nr. 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si, respectiv, contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locui de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.