Cinci deputati PSD au semnat un proiect de lege prin care vor ca valoarea bonurilor de masa sa ajunga pana la 20 de lei.
UPDATE 11.02.2020 - Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat cresterea valorii maximale a tichetelor de masa la 20 de lei. Au fost 267 de voturi "pentru". Ca masura sa se aplice acum mai este nevoie de acordul sefului statului si publicarea in Monitorul Oficial!
Valoarea maximala din prezent a unui tichet de masa este de 15,18 lei, conform legii in vigoare.
UPDATE 5.12.2019 - Comisia pentru munca si protectie sociala, responsabila cu realizarea raportului de adoptare sau respingere a proiectului de lege prin care bonurile de masa ajung la limita superioara de 20 de lei, a intocmit un document aprobator cu privire la aceasta masura!
Comisia a introdus doar doua amendamente pentru respectarea normelor de tehnica legislativa.
"In urma finalizarii dezbaterilor, Comisia propune Plenului Camerei Deputatilor, adoptarea proiectului de lege cu amendamente, redate in anexa care face parte integranta din prezentul raport", esti stipulat in raport.
Conform informatiilor oficiale, "valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi 20 de lei" este sintagma care va duce la cresterea valorii bonurilor de masa. In momentul de fata, un tichet are valoarea maximala de 15,18 lei.
Odata adoptat, actul normativ va incepe sa produca efecte "la data de intai a lunii urmatoare celei in care prezenta lege se publica in Monitorul Oficial al Romaniei". Asadar, daca proiectul va ajunge in Monitorul Oficial in luna ianuarie, el va produce efecte din februarie.
In momentul de fata mai ramane ca plenul Camerei Deputatilor sa voteze asupra raportului intocmit de Comisia pentru munca si protectie sociala, presedintele sa promulge prin decret proiectul de lege, iar acesta sa apara in Monitorul Oficial.
Sansele, insa, sunt foarte mari ca deputatii sa fie de acord cu aceasta modificare.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Fise distractive pentru gradinita
Inainte de a anticipa noi modicari ale tichetelor, trebuie sa retinem ca exista un Ordin comun al Ministerului Finantelor si Ministerului Muncii in vigoare care stabileste ca valoarea bonurilor de masa nu poate creste pana in martie 2020. Drept urmare, trebuie sa asteptam ca proiectul de lege sa fie votat, promulgat si publicat in M. Of. pentru a afla cu exactitate de cand se vor putea acorda bonurile cu valoarea de 20 de lei!
Vom reveni cu actualizari ale acestui articol imediat ce parcursul legislativ progreseaza.
UPDATE 25.09.2019 - Senatul a adoptat proiectul de lege prin care valoarea bonurilor de masa creste la 20 de lei. Camera Deputatilor are acum votul decizional!
STIREA INITIALA
Initiatorii arata in expunerea de motive ca modificarea Legii nr. 165/2018 este necesara, intrucat valoarea din prezent (15,18 lei) a unui bon de masa sau tichet de masa nu este suficienta pentru a cumpara o masa de pranz, "in conditiile in care valoarea medie a unei mese de pranz este de 21,40 lei".
"Un numar mare de angajati se afla in imposibilitatea de a avea o masa adecvata in timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru incarcat, fie pentru ca nu au acces la achizitionarea unei mase. Astfel, aceasta problema ramane o responsabilitate comuna a statului, precum si a angajatorului, pentru a le oferi o masa decenta pe parcursul unei zile de lucru", relateaza in continuare deputatii PSD in expunerea de motive.
In momentul de fata, valoarea zilnica a tichetului de masa din tara noastra se numara printre cele mai mici din Europa. In timp ce romanii primesc prin bonurile de masa aproximativ 3,21 de euro, spaniolii au 11 euro, belgienii 8 euro, francezii 11,04 euro, grecii 6 euro, iar portughzii 7,63 euro.
"Tichetele de masa au o eficienta remarcabila in generarea de consum, locuri de munca si venituri bugetare, ca urmare a efectului de rostogolire a impactului lor pe sase valuri succesive de impuls economic. Fiecare leu acordat in tichete de masa aduce incasari bugtare de 40 de bani", sustin deputatii PSD.
Nota: Pragul maximal stabilit prin lege este optional, nu obligatoriu. Companiile din Romania pot alege sa pastreze cuantumul actual acordat angajatilor sau sa-l creasca pana la nivelul maximal prevazut in actul normativ.
Concret, deputatii initiatori vor modificarea art. 14, alin. (1) din Legea nr. 165/2018.
Art. 14
(1) Valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 20 de lei la data aplicarii prevederilor prezentei legi.
In plus, se mai precizeaza si faptul ca marirea plafonului maxim la 20 de lei per bon de masa sau tichet de masa va intra in vigoare "la data de 1 a lunii urmatoare celei in care legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".
La data scrierii acestui articol, art. 14 din Legea nr. 165/2018 prevede un plafon maxim de 15,18 lei per bon de masa sau tichet de masa.
Proiectul prin care valoarea bonurilor de masa va creste se afla in Senat pentru dezbatere, iar Camera Deputatilor va avea votul decizional. Procedura de adoptare, promulgare si publicare ar putea dura aproximativ sase luni.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE