Titlul executoriu
Titlul executoriu reprezinta actul in temeiul caruia se poate porni executarea silita. Reglementarea titlului executoriu este facuta prin art. 372 si urmatoarele din Codul de procedura civila.
Tipuri de titluri executorii:
hotararea judecatoreasca;
actul autentic notarial;
contractul de credit;
decizia Casei de Pensii;
contractul de leasing;
contractul de comodat (conform Noului Cod Civil);
hotararea arbitrala;
titlul executoriu fiscal;
cambia, biletul la ordin, cecul;
hotararile judecatoresti straine;
actele de sanctionare contraventionale;
contractul de asistenta juridica.
Pentru a fi puse in executare titlurile executorii trebuie investite cu formula executorie, exceptand cele carora legea le prevede posibilitatea de punere in executare fara investire.
Titlurile care pot fi puse in executare fara investire cu formula executorie sunt:
hotararile date in prima instanta in litigiile dintre profesionisti ;
ordonanta de plata reglementata de OUG nr. 119/2007;
actele autentice notariale;
actele de sanctionare contraventionale;
titlul executoriu fiscal;
decizia Casei de Pensii.
Pentru recuperarea rapida a creantelor de la rau platnici prezinta relevanta doar hotararile judecatoresti, actele autentice notariale, cecul, cambia si biletul la ordin, acestea fiind principalele titluri executorii in aceasta materie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<