Titlul executoriu
Titlul executoriu reprezinta actul in temeiul caruia se poate porni executarea silita. Reglementarea titlului executoriu este facuta prin art. 372 si urmatoarele din Codul de procedura civila.
Tipuri de titluri executorii:
hotararea judecatoreasca;
actul autentic notarial;
contractul de credit;
decizia Casei de Pensii;
contractul de leasing;
contractul de comodat (conform Noului Cod Civil);
hotararea arbitrala;
titlul executoriu fiscal;
cambia, biletul la ordin, cecul;
hotararile judecatoresti straine;
actele de sanctionare contraventionale;
contractul de asistenta juridica.
Pentru a fi puse in executare titlurile executorii trebuie investite cu formula executorie, exceptand cele carora legea le prevede posibilitatea de punere in executare fara investire.
Titlurile care pot fi puse in executare fara investire cu formula executorie sunt:
hotararile date in prima instanta in litigiile dintre profesionisti ;
ordonanta de plata reglementata de OUG nr. 119/2007;
actele autentice notariale;
actele de sanctionare contraventionale;
titlul executoriu fiscal;
decizia Casei de Pensii.
Pentru recuperarea rapida a creantelor de la rau platnici prezinta relevanta doar hotararile judecatoresti, actele autentice notariale, cecul, cambia si biletul la ordin, acestea fiind principalele titluri executorii in aceasta materie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<