Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legile justitiei 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Titlul IX Dispozitii tranzitorii si finale - Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara

Titlul IX Dispozitii tranzitorii si finale - Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara
Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara - Titlul IX Dispozitii tranzitorii si finale
 
Titlul IX Dispozitii tranzitorii si finale
 
Articolul 149
Pe langa instantele judecatoresti functioneaza, in conditiile legii, urmatoarele structuri:
a) oficiile registrului comertului;
b) alte structuri infiintate prin lege speciala.
 
Articolul 150
(1) In cadrul curtilor de apel, tribunalelor, tribunalelor specializate si judecatoriilor pot functiona asistenti ai judecatorilor, ale caror statut si atributii sunt reglementate prin lege speciala.
(2) Asistentul judecatorului are rolul de a-l sprijini pe judecator in indeplinirea de catre acesta a atributiilor sale judiciare, desfasurandu-si activitatea sub indrumarea si supravegherea judecatorului.
 
Articolul 151
(1) Statul este obligat sa asigure sediile si celelalte mijloace materiale si financiare necesare pentru buna functionare a activitatii instantelor si parchetelor.
(2) Guvernul, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, consiliile judetene si consiliile locale, cu sprijinul prefecturilor, pun la dispozitia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Ministerului Justitiei, a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a Directiei Nationale Anticoruptie si a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sediile necesare bunei functionari a instantelor judecatoresti si a parchetelor.
(3) Drepturile materiale si banesti ale personalului instantelor si parchetelor militare si mijloacele materiale, inclusiv cele auto, necesare functionarii instantelor si parchetelor militare, sectiei sau serviciului din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si sectiei sau serviciului din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie se asigura de Ministerul Apararii Nationale.
 
Articolul 152
(1) Prin Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti se stabilesc:
a) organizarea administrativa a curtilor de apel, a tribunalelor, a tribunalelor specializate si a judecatoriilor;
b) modul si criteriile de repartizare a cauzelor pe completuri de judecata, in vederea asigurarii respectarii principiilor distributiei aleatorii si continuitatii;
c) atributiile presedintilor, vicepresedintilor, presedintilor de sectii, ale judecatorilor si ale celorlalte categorii de personal;
d) organizarea si modul de desfasurare a activitatii colegiilor de conducere ale instantelor judecatoresti si a adunarilor generale ale judecatorilor;
e) vacanta judecatoreasca;
f) modul de organizare, functionarea si atributiile compartimentelor auxiliare de specialitate;
g) modul de organizare, functionarea si atributiile compartimentului economico-financiar si administrativ din cadrul instantelor judecatoresti.
(2) Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti se elaboreaza de Consiliul Superior al Magistraturii si de Ministerul Justitiei si se aproba prin hotarare a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
Articolul 153
(1) Prin regulamentele de ordine interioara ale parchetelor si directiilor specializate se stabilesc:
a) organizarea administrativa a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a Directiei Nationale Anticoruptie, a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a parchetelor de pe langa curtile de apel, tribunale, tribunale pentru minori si familie si judecatorii, precum si a parchetelor militare;
b) atributiile procurorilor generali, prim-procurorilor si ale adjunctilor acestora, ale procurorilor-sefi si ale procurorilor, precum si ale celorlalte categorii de personal;
c) organizarea si modul de desfasurare a activitatii colegiilor de conducere ale parchetelor si a adunarilor generale ale procurorilor;
d) ierarhia functiilor administrative din cadrul Ministerului Public;
e) modul de organizare, functionarea si atributiile compartimentelor auxiliare de specialitate ale parchetelor;
f) modul de organizare, functionarea si atributiile compartimentului economico-financiar si administrativ din cadrul parchetelor.
(2) Regulamentele de ordine interioara prevazute la alin. (1) se aproba, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie ori a procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu avizul conform al ministrului justitiei, prin hotarare a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
Articolul 154
Datele la care vor incepe sa functioneze tribunalele specializate, judetele si localitatile in care vor incepe sa functioneze, denumirea acestora, precum si domeniile in care vor functiona se stabilesc, in mod esalonat, prin ordin al ministrului justitiei, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii.
 
Articolul 155
Tribunalele specializate care functioneaza la data intrarii in vigoare a prezentei legi continua sa functioneze, solutionand cauzele de competenta lor, potrivit legii.
 
Articolul 156
Procurorii in functie in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si al Directiei Nationale Anticoruptie, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se considera ca indeplinesc conditiile legale pentru ocuparea functiilor in care sunt numiti.
 
Articolul 157
(1) Pana la data intrarii in vigoare a legii privind organizarea si functionarea politiei judiciare, prevazuta la art. 70 alin. (5), ofiterilor si agentilor de politie judiciara prevazuti la art. 11 alin. (1) din Legea nr. 49/2022 privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, precum si pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala le sunt aplicabile in mod corespunzator dispozitiile art. 10 alin. (2)-(5), (6^1)-(8) si art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie, aprobata cu modificari prin Legea nr. 503/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie exercita in mod corespunzator competentele stabilite pentru procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.
(2) Ofiterii si agentii de politie judiciara prevazuti la alin. (1) sunt detasati in cadrul parchetelor, la propunerea nominala a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de catre ministrul afacerilor interne, pe o perioada de cel mult 3 ani, cu posibilitatea prelungirii o singura data pentru o perioada de 3 ani, cu acordul acestora.
(3) Numarul ofiterilor si agentilor de politie judiciara din cadrul parchetelor prevazuti la art. 11 din Legea nr. 49/2022 se stabileste prin hotarare a Guvernului, iar repartizarea acestora se face prin ordinul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
 
Articolul 158
Pentru ofiterii si agentii de politie judiciara detasati in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si al Directiei Nationale Anticoruptie, inclusiv in cadrul Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegati in Romania din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, raman aplicabile dispozitiile prevazute in legile speciale aplicabile acestora.
 
Articolul 159
(1) In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si al ministrului afacerilor interne, se vor reglementa masurile de cooperare pentru desemnarea ofiterilor si agentilor de politie judiciara in vederea desfasurarii activitatilor prevazute la art. 142 alin. (1) din Codul de procedura penala in cadrul Ministerului Public.
(2) Pana la intrarea in vigoare a ordinului comun, ofiterii si agentii de politie isi continua activitatea in cadrul Ministerului Public, potrivit dispozitiilor art. 66^1 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Articolul 160
Managerii economici din cadrul instantelor si parchetelor, precum si specialistii din cadrul parchetelor in functie la data intrarii in vigoare a prezentei legi, ca urmare a promovarii concursului organizat in acest scop, se considera ca indeplinesc conditiile legale de studii si vechime pentru ocuparea functiilor in care sunt numiti.
 
Articolul 161
(1) In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, vor fi organizate alegeri pentru colegiile de conducere ale instantelor si parchetelor.
(2) Toate hotararile adoptate de colegiile de conducere ale instantelor judecatoresti si parchetelor pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, referitoare la problemele generale de conducere a instantei sau parchetului, inclusiv hotararile colegiilor de conducere ale instantelor judecatoresti avand ca obiect compunerea completurilor de judecata pe anul in curs, raman aplicabile.
 
Articolul 162
Pana la data aplicarii dispozitiilor art. 142:
a) bugetul curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor este gestionat de Ministerul Justitiei, ministrul justitiei avand calitatea de ordonator principal de credite pentru instantele judecatoresti cu privire la acele categorii de cheltuieli;
b) actele privind salarizarea si alte drepturi de natura salariala ale judecatorilor din cadrul instantelor judecatoresti prevazute la lit. a) se emit de ministrul justitiei;
c) statele de functii si de personal pentru curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii se aproba prin ordin al ministrului justitiei.
 
Articolul 163
Atributiile Ministerului Justitiei referitoare la gestionarea bugetului curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor pentru categoriile de cheltuieli prevazute la art. 142 alin. (3) vor fi preluate de Inalta Curte de Casatie si Justitie la data si in conditiile prevazute prin lege speciala.
 
Articolul 164
(1) Dispozitiile prezentei legi privind implementarea Dosarului Electronic National la nivelul instantelor judecatoresti se aplica de la 1 ianuarie 2024.
(2) Pana la data prevazuta la alin. (1):
a) fara a aduce atingere dispozitiilor art. 15 alin. (5), prin Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti se pot adopta reguli adecvate privind implementarea, la nivelul instantelor judecatoresti, a unor aplicatii informatice de natura sa permita, cu respectarea legii, accesul partilor, prin internet, la dosarul cauzei, comunicarea electronica a actelor de procedura, precum si posibilitatea depunerii, in aceeasi modalitate, a unor acte la dosarul cauzei;
b) se adopta regulamentul prevazut la art. 15 alin. (6).
 
Articolul 165
Echivalarea functiilor publice specifice ale specialistilor din cadrul parchetelor cu functiile publice generale, potrivit dispozitiilor prezentei legi, nu afecteaza drepturile salariale avute la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
 
Articolul 166
Avizele din procedurile reglementate de prezenta lege pentru care nu se prevede caracterul lor conform sunt consultative.
 
Articolul 167
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta lege.
 
Articolul 168
(1) Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Prin exceptie de la alin. (1), dispozitiile prezentei legi privind calculul vechimilor fara luarea in considerare a perioadei cat procurorul a avut calitatea de auditor de justitie intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2026. Pana la aceasta data, in calculul vechimii prevazute de prezenta lege se ia in considerare perioada cat procurorul a avut calitatea de auditor de justitie.
(3) In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se adopta sau, dupa caz, se modifica ori se completeaza actele normative subsecvente care nu sunt in acord cu prezenta lege.
(4) Pana la adoptarea actelor prevazute la alin. (3), regulamentele si actele normative subsecvente raman in vigoare in masura in care nu contravin prezentei legi.
(5) La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 827 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia art. 66^1 care se abroga la 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
 
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
 
Click AICI pentru a reveni la cuprinsul Legii nr. 304/2022 privind organizarea judiciara

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Titlul IX Dispozitii tranzitorii si finale - Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016