Noile titluri de stat Tezaur se adreseaza romanilor care vor sa isi protejeze economiile de impozite si de efectele inflatiei, mai ales ca MFP a decis acum ca dobanda va fi mai mare ca in trecut.
Titlurile de stat Tezaur ofereau
luna trecuta o dobanda maxima de 3,85% pentru cei care alegeau sa isi puna banii la adapost timp de 5 ani. Acum, insa, pentru titlurile de stat Tezaur eliberate in septembrie 2021 se va aplica o dobanda mai mare!
Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca romanii pot cumpara noile titluri de stat Tezaur incepand de miercuri, 1 septembrie 2021. Acestea au aceleasi maturitati de 1, 3 si 5 ani. Vestea buna este ca statul a decis sa pastreze avantajul ca dobanda aferenta investitiei sa nu fie impozitata si costul de achizitie ramane in continuare 0.
Indiferent de ce maturitate aleg investitorii, dobanda se plateste anual. Aceasta poate fi incasata de la Posta Romana in limita a 5.000 lei pe zi sau integral (daca dobanda depaseste aceasta suma) prin mandat postal.
Prospectul pentru programul Tezaur valabil in septembrie 2021 a fost publica in
Monitorul Oficial nr. 827/2021 si poate fi consultat integral aici:
Ordin MFP nr. 1081/2021 privind prospectul de emisiune a titlurilor de stat Tezaur.
Fata de luna trecuta, avem o crestere de 0,10% pentru maturitatea de 1 an, de 0,25% pentru cea de 3 ani si de 0,30% pentru cea de 5 ani.
Rata inflatiei a fost de 2,6% in 2020, in timp ce pentru 2021 se preconizeaza a fi in jurul a 5%.
"Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri in cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate doar in perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sunt eligibile persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii. Veniturile obtinute din investirea in oferta de economisire lansata de Ministerul Finantelor sunt neimpozabile", mentioneaza MFP.
Titlurile de stat se pot cumpara de catre toate persoanele fizice cu varsta de minimum 18 ani impliniti la momentul subscrierii, de la orice unitate operativa a Trezoreriei Statului sau subunitate postala a Companiei Nationale Posta Romana S.A.
Veniturile obtinute din investirea in acest instrument sunt neimpozabile, comparativ cu impozitul de 10% in cazul depozitelor bancare.
Prin obtinerea acestor fonduri de la populatie statul roman va incerca sa acopere datoria publica si sa finanteze deficitul bugetar.