Programul Tezaur prin care romanii pot cumpara titluri de stat continua si in august 2021. Acum Ministerul Finantelor ofera o dobanda anuala majorata!
Ordinul MFP nr. 874/2021 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 739/2021, asadar programul Tezaur continua cu o noua serie de titluri de stat pe care le poate cumpara orice roman.
Conform prospectului de emisiune, avem urmatoarele urmatoarelor emisiuni de titluri de stat destinate populatiei in cadrul Programului Tezaur, cu urmatoarele caracteristici:
- 0071 - incepe din 2 august si se incheie in 27 august, are maturitate de un an si o rata anuala a dobanzii de 3,15%;
- 0072 - incepe din 2 august si se incheie in 27 august, are maturitate de trei ani si o rata anuala a dobanzii de 3,50%;
- 0073 - incepe din 2 august si se incheie in 27 august, are maturitate de cinci ani si o rata anuala a dobanzii de 3,85%.
Data scadentei pentru fiecare emisiune in parte este, in ordine cronologica, urmatoarea: 31.08.2022, 31.08.2024 si 31.08.2026.
Valoarea minima a unei subscrieri este de 1 leu, reprezentand pretul de emisiune al unui titlu de stat. Subscrierea de fractiuni ale unui titlu de stat nu se accepta. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri in cadrul unei emisiuni.
Dobanda este calculata pe baza numarului efectiv de zile din perioada de dobanda relevanta si pe baza numarului de zile din anul respectiv, utilizand urmatoarea formula:
- D = (Valoarea nominala x Rata dobanzii (%) x Numar zile acumulate)/Numar zile an curent, unde:
- D = valoarea dobanzii pentru fiecare data de plata a dobanzii pentru un titlu de stat;
- valoare nominala = valoarea nominala a unui titlu de stat, respectiv 1 leu;
- rata dobanzii = rata dobanzii precizata mai sus;
- numar zile acumulate = numarul efectiv de zile din perioada de dobanda;
- numar zile an curent = numarul efectiv de zile din perioada de dobanda;
- an curent = perioada de dobanda curenta.
Programul Tezaur in august 2021. Lucruri bine de stiut
Titlurile de stat se pot cumpara de catre toate persoanele fizice cu varsta de minimum 18 ani impliniti la momentul subscrierii, de la orice unitate operativa a Trezoreriei Statului sau subunitate postala a Companiei Nationale Posta Romana S.A.
Veniturile obtinute din investirea in acest instrument sunt neimpozabile, comparativ cu impozitul de 10% in cazul depozitelor bancare.
Titlurile de stat presupun costuri zero pentru investitori in procesul de subscriere si de retragere a sumelor reprezentand dobanzi si capital prin intermediul unitatilor Trezoreriei Statului, cu exceptia costurilor aferente in cazul transferurilor bancare (din contul de subscriere in contul bancar).
Plata dobanzii si a valorii nominale se efectueaza conform optiunii prealabile a investitorului, astfel cum a fost mentionata in formularul de subscriere, respectiv:
la sediul subunitatilor postale din reteaua C.N. "Posta Romana" - S.A., in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei catre investitor/imputernicit, fara plata unui comision de catre investitor;
prin mandat postal (achitare la domiciliu/adresa de corespondenta sau virarea sumelor in cont bancar), situatie in care investitorului i se retine contravaloarea serviciului de mandat postal.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<