Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii, a confirmat luni ca toate pensiile vor creste cu minimum 6%. Guvernul, insa, intentioneaza o majorare mai consistenta.
"Un efort realist si sustenabil bugetar pentru anul viitor inseamna: cresterea alocatiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta; de asemenea, pensiile vor fi indexate cu minimum 6%, intentia fiind ca aceasta crestere sa fie mai mare; vom mentine directia de crestere a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali", a precizat Raluca Turcan.
Ministrul interimar al Muncii a mentionat ca oamenii au nevoie de sprijin, iar presiunea cresterii preturilor este majora, dar Guvernul trebuie sa pastreze echilibrul bugetar, investitiile si perspectiva de crestere economica, pentru ca acestea reprezinta real baza cresterii veniturilor.
"Acum alocam in total doar pentru pensii, alocatii, asistenta sociala si somaj aproximativ 133 de miliarde de lei pe an. Costul cheltuielilor cu pensii, salarii si asistenta sociala este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului. Toate solicitarile PSD de majorari ar presupune pentru anul 2022 inca 16 de miliarde de lei in plus fata de 133 de miliarde de acum. De unde am putea aloca acesti bani? Din investitii? Am arunca in aer singurul motor real de crestere economica!
Singurul raspuns credibil este din cheltuirea atenta a fiecarui leu public sau euro intrat in tara. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizarii, asistenta sociala tintita, atragerea banilor din PNRR si exercitiul financiar european viitor", a adaugat Raluca Turcan.
Crestere pensii 2022
Ministrul Muncii a explicat ca bugetul destinat in 2022 sprijinirii consumatorilor vulnerabili de energie este de 720 de milioane de lei.
"Guvernul a reusit in acest an sa ia masuri pentru cresterea veniturilor si sprijinirea celor care au nevoie de asistenta sociala de calitate, cat si pentru depasirea perioadei dificile generata de criza sanitara si criza internationala a preturilor", a indicat Turcan.
Ramane de vazut ce se va intampla, avand in vedere contextul instabil din prezent.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<