Protectie sociala mai buna pentru personalul de pe liniile aeriene si persoanele care lucreaza pe cont propriu in strainatate
Conform noilor reglementari UE referitoare la coordonarea sistemelor de securitate sociala adoptate miercuri, pentru insotitorii de zbor, stewarzi si piloti se vor aplica prevederile legislative referitoare la securitatea sociala din tara in care, in mod obisnuit, isi incep si termina munca. Noile reglementari clarifica, de asemenea, si accesul la ajutoarele de somaj pentru persoanele care lucreaza pe cont propriu in strainatate.
"Noile reglementari vor imbunatati functionarea pietei unice prin marirea protectiei sociale pentru un numar mai mare de lucratori mobili din Uniunea Europeana cum ar fi membrii echipajelor de zbor sau persoanele care lucreaza pe cont propriu in strainatate" a declarat Milan Cabrnoch (ECR, Republica Ceha), responsabil pentru adoptarea de catre Parlamentul European a acestor prevederi legislative. Rezolutia a fost adoptata cu 540 voturi pentru, 19 impotriva si 30 abtineri.
Odata cu noile prevederi se introduce conceptul de "loc de origine" pentru a garanta membrilor echipajelor de zbor accesul la drepturile de protectie sociala. "Locul de origine" este locul in care pilotii si insotitorii de zbor " isi incep si termina in mod normal perioada de activitate" si unde "operatorul aerian nu este responsabil pentru cazarea membrilor echipajului".
Pâna acum, lipsa anumitor prevederi legale in legislatia europeana a permis unor operatori aerieni low-cost sa aplice sisteme de protectie sociala ce pot fi considerate oneroase, fara a tine seama de locul de origine al membrilor echipajelor.
Ajutor de somaj pentru persoanele care lucreaza transfrontalier pe cont propriu
Noile reglementari clarifica, de asemenea, situatia persoanelor care lucreaza transfrontalier pe cont propriu (acele persoane care se intorc in tara de origine cel putin odata pe saptamâna) in ceea ce priveste accesul la ajutoarele de somaj.
Daca o persoana care lucreaza pe cont propriu intr-o alta tara a Uniunii Europene contribuie la schema de ajutor de somaj a acelei tari, apoi se intoarce in tara de origine unde nu exista ajutor de somaj pentru persoanele care lucreaza pe cont propriu, atunci tara in care aceasta persoana a lucrat va trebui sa plateasca ajutorul de somaj, mentioneaza textul.
Context
Dupa mai bine de un an de discutii Consiliul a fost de acord, cu majoritate calificata, cu modificarea regulamentelor 883/2004 si 987/2009. Parlamentul European a inclus in amendamentele sale pozitia Consiliului in scopul obtinerii unui acord in prima lectura.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<