Lucratorii care desfasoara o activitate independenta si partenerii acestora vor avea dreptul la concediu de maternitate si vor beneficia de drepturi de pensie in baza unei noi legislatii a Uniunii Europene care intra in vigoare miercuri, informeaza reprezentanta Comisiei Europene in Romania.
Potrivit sursei citate, lucratorii care desfasoara o activitate independenta si partenerii acestorase vor bucura de o mai buna protectie sociala care include, pentru prima data, dreptul la concediu de maternitate.
Masura este prevazuta de noua legislatie a UE, care a intrat in vigoare de miercuri, statele membre avand la dispozitie doi ani pentru a transpune directiva in dreptul lor intern. Perioada poate fi extinsa pentru alti doi ani doar in cazul unor dificultati speciale.
"Directiva privind lucratorii care desfasoara o activitate independenta si sotiile/sotii care ii ajuta (Directiva 2010/41/UE ) abroga si inlocuieste o lege anterioara (Directiva 86/613/CEE) si imbunatateste drepturile in materie de protectie sociala a milioane de femei aflate in campul muncii, consolidand spiritul antreprenorial in randul acestora. In prezent, numai unul din trei antreprenori este femeie", se arata intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.
Viviane Reding, comisarul european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie si vicepresedinte al Comisiei Europene a precizat ca odata cu intrarea in vigoare a noii legi, Europa face un important pas inainte in ceea ce priveste cresterea protectiei sociale si oferirea de drepturi economice si sociale egale pentru barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta, precum si pentru partenerii acestora.
"Noua legislatie europeana asigura egalitatea deplina, in practica, intre barbati si femei in viata profesionala, promovand spiritul antreprenorial in randul femeilor si permitandu-le femeilor care desfasoara o activitate independenta sa se bucure de o mai buna protectie sociala. Solicit statelor membre sa inceapa rapid punerea in aplicare a directivei, astfel incat cetatenii nostri sa simta beneficiile acesteia in viata de zi cu zi", a declarat Viviane Reding.
Parlamentul European a aprobat legislatia in 18 mai, iar aceasta a fost sustinuta de statele membre ale UE la 7 iunie.
Astfel este imbunatatita in mod considerabil protectia, in special in caz de maternitate, a femeilor care desfasoara o activitate independenta, precum si a sotiilor sau a partenerelor de viata care ajuta lucratorii independenti, ele avand dreptul la o indemnizatie de maternitate si la un concediu de cel putin 14 saptamani, in cazul in care doresc sa beneficieze de acestea.
"La nivelul UE, este prima data cand se instituie o indemnizatie de maternitate in favoarea femeilor care desfasoara o activitate independenta", se mai arata in comunicat.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Potrivit sursei citate, noile norme contribuie si la incurajarea spiritului antreprenorial, in general, si in randul femeilor, in special, aratand ca existand importante disparitati intre barbati si femei, numai 30 la suta din antreprenorii europeni fiind femei.
CE precizeaza ca dispozitia privind protectia sociala in favoarea sotiilor/sotilor sau a partenerilor de viata care ajuta lucratorii ce desfasoara o activitate independenta reprezinta o imbunatatire considerabila fata de directiva din 1986, deoarece acestia vor avea dreptul si la asigurari sociale (precum pensiile), la fel ca si lucratorii inregistrati efectiv ca desfasurand o activitate independenta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri