Printre bunurile ce pot fi vandute, o atentie deosebita trebuie acordata vanzarii unui bun viitor. Astfel de situatii apar in special pe piata imobiliara, unde dezvoltatorii imobiliari vand apartamente inca nefinalizate.
Articolul 1658 din Codul civil precizeaza ca vanzarea unui bun viitor este posibila daca cumparatorul dobandeste proprietatea in momentul in care bunul s-a realizat. In privinta constructiilor, sunt aplicabile dispozitiile corespunzatoare in materie de carte funciara.
De asemenea, in cazul vanzarii unor bunuri dintr-un gen limitat care nu exista la data incheierii contractului, cumparatorul dobandeste proprietatea la momentul individualizarii de catre vanzator a bunurilor vandute. Atunci cand bunul sau, dupa caz, genul limitat nu se realizeaza, contractul nu produce niciun efect. Cu toate acestea, daca nerealizarea este determinata de culpa vanzatorului, el este tinut sa plateasca daune-interese.
Cand bunul se realizeaza numai partial, cumparatorul are alegerea fie de a cere desfiintarea vanzarii, fie de a pretinde reducerea corespunzatoare a pretului.
Aceeasi solutie se aplica si atunci cand genul limitat s-a realizat numai partial si, din acest motiv, vanzatorul nu poate individualiza intreaga cantitate de bunuri prevazuta in contract. Daca nerealizarea partiala a bunului sau, dupa caz, a genului limitat a fost determinata de culpa vanzatorului, acesta este tinut sa plateasca daune-interese.
Atunci cand cumparatorul si-a asumat riscul nerealizarii bunului sau genului limitat, dupa caz, el ramane obligat la plata pretului. Bunul este considerat realizat la data la care devine apt de a fi folosit potrivit destinatiei in vederea careia a fost incheiat contractul.
Situatie concreta!
Foarte des intalnit este cazul in care un dezvoltator imobiliar, inainte de inceperea constructiilor, doreste sa gaseasca eventuali cumparatori ai imobilelor pe care urmeaza sa le construiasca.
Solutie: Conform dispozitiilor art. 1658 alin. (1) Cod civil, se poate incheia o promisiune de vanzare-cumparare avand ca obiect un imobil ce urmeaza a fi construit, putandu-se inscrie provizoriu in cartea funciara promisiunea de vanzare-cumparare, conform art. 898 Cod civil. Este obligatoriu a exista deschisa carte funciara, cel putin pentru teren.
Afla mai multe detalii din Ghidul "Enciclopedia Juridica" de AICI ...click pentru detalii si comenzi<<