Marile puteri din G-8 s-au angajat marti sa introduca schimbul automat de informatii ''pentru a combate flagelul evaziunii fiscale'', angajament prevazut intr-o declaratie data publicitatii la summitul lor din Irlanda de Nord, relateaza AFP si AP.
''Administratiile fiscale din intreaga lume trebuie sa procedeze la un schimb automat de informatii pentru a combate flagelul evaziunii fiscale'', afirma in declaratie sefii de stat si de guvern, cu putin timp inainte de incheierea reuniunii lor.
Declaratia este distincta de comunicatul final, care va fi publicat ulterior si in care vor fi detaliate angajamentele tarilor din G-8 /SUA, Rusia, Canada, Germania, Marea Britanie, Japonia, Franta si Italia/.
''Societatile trebuie sa stie cine le detine cu adevarat, si administratiile fiscale si autoritatile insarcinate cu impunerea respectarii legii trebuie sa fie in masura sa obtina aceste informatii usor'', au declarat, de asemenea, liderii din G-8.
Este vorba de atacarea problemei societatilor-paravan si a altor trusturi care permit disimularea beneficiarilor reali ai plasamentelor offshore.
Potrivit G-8, ''statele trebuie sa modifice reglementarile care le permit intreprinderilor sa-si transfere beneficiile dintr-o tara in alta pentru a scapa de impozit si multinationalele trebuie sa informeze autoritatile fiscale ce taxe platesc si unde le platesc''.
Dorinta de transparenta trebuie sa se aplice indeosebi sectorului industriilor extractive /grupuri petroliere sau miniere/. Aceste intreprinderi ''trebuie sa faca publice sumele pe care ele le varsa guvernului si guvernele trebuie sa-si publice veniturile care provin de la aceste societati''.
''Combaterea evaziunii fiscale, printr-o mai mare transparenta in acest domeniu, este ceea ce noi urmarim in SUA, si suntem de acord cu premierul britanic David Cameron ca putem actiona impreuna la nivel multilateral pentru promovarea unor demersuri care permit atingerea acestor obiective'', declara, potrivit AP, Ben Rhodes, consilierul adjunct pentru securitate nationala al presedintelui american, Barack Obama.
Militantii pentru o mai mare transparenta fiscala au facut apel la G-8 sa se asigure ca de aceste reforme beneficiaza si cele mai sarace tari din Africa, America de Sud si Asia, precizeaza AP.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<