Un proiect de lege initiat de UDMR prin care detinutii vor beneficia de reducerea pedepsei a fost avizat favorabil de catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor.
Persoanele condamnate la inchisoare care publica lucrari stiintifice, inventii sau inovatii brevetate vor putea beneficia de 20 de zile scazute din pedeapsa, iar persoanele condamnate pana la un an de inchisoare, chiar si pentru fapte de coruptie, cu exceptia celor care au comis fapte de violenta sa execute pedeapsa in arest la domiciliu.
Pe scurt, pentru fiecare lucrare stiintifica publicata se vor scadea 20 de zile de pedeapsa. Proiectul nu stabileste o limita pentru aceste lucrari si nici care e maximum zile de pedeapsa se pot scadea.
Citeste si:
In continuare, regimul semideschis se va aplica initial persoanelor condamnate pentru fapte comise fara violenta la pedeapsa inchisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depaseste 13 ani, respectiv persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 3 ani in cazul unor fapte comise cu violenta.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Cartea verde a contabilitatii
Acelasi proiect mai prevede ca persoanele condamnate au dreptul de a participa, in conditiile legii, la inhumarea sau incinerarea sotului sau sotiei, a unui copil, parinte, frate sau sora ori bunic sau bunica, iar solicitarea pentru iesirea din penitenciar va fi insotita de precizarea detinutului a locului din tara unde urmeaza sa se deplaseze si a itinerarului urmat. Verificarile privind existenta cazului de deces invocat in cererea de acordare a permisiunii de iesire se efectueaza de conducerea penitenciarului, in cel mult 24 de ore de la formularea cererii. Daca verificarile nu se finalizeaza in termenul de 24 de ore, permisiunea va fi acordata.
Proiectul a fost adoptat tacit de Senat in 13 noiembrie 2017, iar Camera Deputatilor este for decizional.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri