Senatul adopta tacit, luni, un proiect de lege depus de opt parlamenari UDMR care vizeaza schimbari importante in procesul eliberarii conditionate. Concret, proiectul propune revenirea la sistemul reducerii pedepsei cu cate 20 de zile pentru fiecare carte scrisa in inchisoare. in plus, condamnatii ar urma sa poata iesi mai repede din penitenciar prin micsorarea fractiilor de pedeapsa. Dupa adoptarea tacita la Senat, proiectul parlamentarilor UDMR va merge la aprobare in Camera Deputatilor, care va fi for decizional, transmite RFI.
Conform sursei, cei opt initiatori ai proiectului, cu totii parlamenari UDMR, isi justifica propunerea prin nevoia reducerii supraaglomerarii din inchisori: "Suntem constienti ca pe plan intern este foarte delicata punerea problemei adoptarii unor acte normative prin care sa se reduca supraaglomerarea din penitenciare, insa aceasta este singura modalitate prin care s-ar imbunatati considerabil conditiile de detentie si ar micsora sumele care ar putea fi alocate unitatilor penitenciare, iar pe de alta parte ar contribui la evitarea pronuntarii unei hotarari pilot de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului prin care Romania ar fi condamnata pentru neasigurarea conditiilor de detentie corespunzatoare persoanelor private de libertate", se afirma in expunerea de motive a proiectului de lege.
Propunerea parlamentarilor UDMR relaxeaza practic conditiile de liberare conditionata.
Un exemplu ar fi faptul ca in cazul condamnatilor care au implinit varsta de 60 de ani, se va putea dispune liberarea conditionata dupa efecturarea unei treimi din pedeapsa, fata de jumatate cum este in prezent, prevede proiectul citat de Hotnews. Perioada dupa care poate interveni liberarea conditionata se micsoreaza si in cazul pedepselor de 10, respectiv 15 ani.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
De asemenea, adauga aceeasi sursa, proiectul prevede ca celor care scriu carti in penitenciar li se reduc pedepsele cu cate 20 de zile pentru fiecare lucrare. in urma scandalului generat de eliberarile pe acest criteriu, Guvernul a suspendat aceasta prevedere pentru ca apoi sa se mentioneze ca cei condamnati pot beneficia de maximum 20 de zile de reducere a pedepsei indiferent de numarul de lucrari elaborate.
Proiectul de lege mai prevede si alte modificari la Codul de Procedura Penala: se introduce arestul la domiciliu ca forma obligatorie de executare a pedepsei privative de libertate, or acest lucru ar trebui sa ramana, potrivit expertilor, o optiune la latitudinea judecatorului, noteaza sursa mentionata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE