UPDATE 5.06.2020 - Profesorii nu mai devin "autoritate publica" precum politistii sau jandarmii, dupa ce o decizie a CCR a declarat proiectul neconstitutional in ansamblul sau.
Curtea Constitutionala a dezbatut sesizarea depusa de 26 senatori USR si PNL, dar si de Avocatul Poporului cu privire la Legea privind masurile de protectie a personalului didactic, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar in indeplinirea atributiilor specifice functiei.
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind masurile de protectie a personalului didactic, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar in indeplinirea atributiilor specifice functiei este neconstitutionala, in ansamblul sau. In argumentarea solutiei pronuntate, Curtea a retinut, in esenta, ca legea supusa controlului de constitutionalitate a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului", a transmis CCR.
Proiectul va fi retrimis Parlamentului pentru oficializarea incetarii procedurii legislative, avand in vedere ca actul nu respecta prevederile Constitutiei.
INFORMATII INITIALE
publicate pe 4 decembrie 2019
Un proiect de lege este pe cale sa fie aprobat de Senat, for decizional, prin intermediul caruia profesorii devin "autoritate publica". Acestia vor beneficia de aproximativ aceleasi drepturi precum politistii si jandarmii, avand intr-acelasi timp noi puteri sporite asupra elevilor.
Propunerea legislativa privind investirea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si de control cu exercitiul autoritatii publice pe timp si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor la inceputul lunii noiembrie a.c., iar Senatul are votul decizional.
Proiectul de act normativ a fost introdus pe ordinea de zi a Senatului, insa a fost cerut un raport suplimentar asupra acestuia de la Comisia pentru invatamant si de la Comisia juridica. Marti, 3 decembrie, acestea au adoptat raportul final de adoptare si urmeaza sa ajunga din nou in plenul Senatului pentru votul final.
Conform noutatilor, "amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, loviturile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unei persoane care ocupa functie didactica, de conducere sau de indrumare si control, aflata in exercitarea aestor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime".
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Fise distractive pentru gradinita
Portal Codul Muncii
In Codul penal, amenintarea este definita ca fiind "fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva sa ori a altei persoane, daca este de natura sa ii produca o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintarii". Asadar, un elev care ameninta profesorul aflat in exercitarea functiei va risca aproximativ un an si patru luni de inchisoare.
Continuand, proiectul de lege care urmeaza sa intre la vot in Senat mai prevede ca "sarvarsirea unei infractiuni impotriva unei persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control ori asupra bunurilor acesteia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime".
Din nou, din Codul penal aflam ca "savarsirea unei infractiuni impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat ori asupra bunurilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime". Asadar, un elev gasit vinovat de o astfel de incalcare a legii risca o pedeapsa cu inchisoarea mai mare!
Retinem ca, in temeiul proiectului de lege care urmeaza sa intre la vot in Senat, for decizional, profesorii beneficiaza de:
Este important sa retinem ca elevii vor fi urmariti penal mult mai usor "in cazul savarsirii de infractiuni impotriva unei persoane care ocupa o functie didactica de predare, conducere sau indrumare si control", intrucat aceasta se va face obligatoriu, conform art. 56 alin. (3) lit. b) din Codul de procedura penala.
Desi Guvernul n-a sustinut proiectul de lege prin care profesorii devin autoritate publica, Camera Deputatilor l-a adoptat tacit.
Trebuie, totusi, sa mentionam faptul ca "functie de autoritate publica" in legislatia din Romania este specifica alesilor locali, nicidecum politistilor sau jandarmilor. Totodata, profesorii nu pot fi "investiti cu exercitiul autoritatii publice". Titlul proiectului de lege este, asadar, gresit. Din fericire, senatorii l-au schimbat in :Lege privind masurile de protectie a personalului didactic, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar in indeplinirea atributiilor specifice functiei".
Acum Senatul, in calitate de for decizional, decide daca aceasta initiativa merge sau nu la promulgare.
Ramane de vazut care va fi forma finala a L592/2016 trimisa spre promulgare, in cazul in care senatorii dau unda verde acestor noutati legislative.
De indata ce vom avea acest act, vom actualiza informatiile de mai sus.
Informatiile au fost actualizate!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri