Ghidul programului prin care se ofera finantare nerambursabila persoanelor fizice care isi instaleaza panouri solare fotovoltaice stabileste ca beneficiarii vor putea primi maximum 20.000 lei.
Statul roman vrea ca prin acest program sa avem cat mai multe persoane care isi pot produce energia electrica necesara consumului propriu, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice. Conform oficialilor, finantarea acestei masuri va duce la imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Este important sa precizam ca finantarea se acorda pentru 90% din valoarea proiectului, restul de 10% fiind acoperit de catre cel care isi pune o astfel de instalatie. Totodata, in nota de fundamentare se arata ca acesti bani nu sunt ajutor de stat, ci banii dati celor care isi pun panouri fotovoltaice “se realizeaza din veniturile rezultate din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera incasate la Fondul pentru mediu, in limita creditelor de angajament si creditelor bugetare prevazute cu aceasta destinatie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii”.
Persoanele fizice care doresc sa se inscrie in program trebuie sa depuna la instalatorii validati mai multe documente, proiectele eligibile fiind cele privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalata de minimum 3kWp, cu urmatoarele parti component principale:
De asemenea, proiectul prevede decontarea cheltuielilor cu montajul si punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentand maximum 15% din costurile echipamentelor si instalatiilor electrice.
Criteriile obligatorii pentru a fi eligibil:
Fise distractive pentru gradinita
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Nu poate fi eligibil solicitantul care detine in proprietate un imobil format din teren cu una sau mai multe constructii, dintre care unele parti sunt comune, iar restul sunt proprietati individuale, pentru care se intocmesc o carte funciara colectiva si cate o carte funciara individuala pentru mai mult de doua unitati individuale, apartamente – locuinte, aflate in proprietate exclusiva, care poate fi reprezentata de locuinte si spatii cu alta destinatie, dupa caz.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri