Presedintele CSM, Horatius Dumbrava, propune modificarea legislatiei privind pensiile magistratilor, astfel incat sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu, acordata potrivit Legii 303/2004, magistratii care, “ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu infractiunile de coruptie, savarsita cu intentie”.
De asemenea, Dumbrava propune ca aceste prevederi sa fie aplicabile si “judecatorilor sau procurorilor fata de care a fost exercitata actiunea disciplinara, fiind stabilita sanctiunea excluderii din magistratura”.
“In ultima vreme, cativa magistrati au fost condamnati penal pentru fapte de coruptie in legatura directa cu activitatea jurisdictionala. Acestia, desi condamnati definitiv penal, beneficiaza de pensii de magistrati, cu toate ca infractiunile comise de ei au la baza tocmai vicierea actului de justitie ca atributie esentiala a activitatii de justitie”, arata presedintele CSM.
“Demnitatea functiei de magistrat presupune ca acesta sa accepte sa fie cercetat”
Potrivit unei alte modificari legislative propuse spre aprobarea plenului CSM de catre presedintele Horatius Dumbrava, “actiunea disciplinara poate fi exercitata chiar daca judecatorul sau procurorul a fost eliberat din functie”.
“Multe actiuni disciplinare nu au putut fi finalizate pentru ca, intempestiv, magistratii vizati au solicitat iesirea la pensie. Or, in astfel de cazuri, nu este just ca marea majoritatea a judecatorilor si procurorilor, onesti si corecti, sa sufere, ca imagine publica, si nu e just sa le fie pus sub semnul intrebarii actul jurisdictional din cauza unor actiuni in afara legii ale unor colegi”, isi argumenteaza Dumbrava propunerea.
Totodata, presedintele CSM arata ca demnitatea functiei de magistrat presupune ca magistratii sa accepte sa fie cercetati disciplinar “in cazul unor posibile alegatii de incalcare a unor norme, cu intentie, ce ar conduce la perturbari grave ale actului jurisdictional”. (
vezi aici modificarile propuse de presedintele CSM).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<