Anul 2009 a fost primul an in care Ministerul Public a inregistrat peste 1.300.000 de dosare penale, a declarat, pentru AGERPRES, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi.
"Cifra reprezinta o crestere de sase ori fata de 1989 si aproape dubla fata de cea consemnata in 2004, in conditiile in care schema de incadrare a procurorilor a ramas cam aceeasi de zece ani, in unele zone Parchetele functionand cu doar ceva mai mult de 50 la suta din posturile vacante", a precizat Kovesi.
In context, procurorul general atrage atentia ca "recordul" inregistrat "ar putea bloca activitatea Ministerului Public daca nu se vor gasi rapid solutii legislative".
Pentru acoperirea unei parti din "deficitul" de peste 500 de procurori, Laura Codruta Kovesi spune ca a facut "propuneri scrise", cu termen de realizare scurt si mediu, Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei, foruri competente in rezolvarea problemelor de personal din domeniu, pentru ca "procurorul general al Romaniei nu poate angaja, transfera, evalua ori sanctiona procurorii din subordine".
Intre acestea, a aratat Kovesi, se numara "modificarea modului in care se face accesul in magistratura", deoarece, spune ea, "in fiecare an, prin procedurile derulate de CSM si Institutul National de Magistratura (INM), nu s-a reusit ocuparea posturilor vacante, numarul persoanelor care au intrat in sistem fiind aproape egal cu acela al celor care au iesit din magistratura prin demisii ori pensionare".
Ca urmare, procurorul general al Romaniei a propus "efectuarea mai multor sesiuni de admitere pe an la INM, reducerea stagiului la INM cu un an, astfel incat sa creasca numarul de promotii si, respectiv, de procurori".
Alte solutii identificate de Ministerul Public vizeaza modificarea competentei, preluarea cauzelor de catre parchetele ierarhic superioare, detasarea temporara a unor procurori, numai avand acceptul acestora, in cadrul parchetelor cu deficit de personal, intrarea in vigoare a principiului oportunitatii si acordul de vinovatie, noi institutii juridice prevazute in proiectul noului Cod de procedura penala, dar si "apelarea la colegii magistrati pensionari".
"Cei care doresc, renuntand temporar la pensie, ar putea face o cerere de reincadrare. Cererile ar urma sa fie puse in discutie in CSM, unde s-ar putea aprecia, de la caz la caz, asupra oportunitatii ori respingerii solicitarii", a spus Laura Codruta Kovesi.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Pana in prezent, CSM nu a aprobat nicio asemenea cerere, existand, in prezent, si un impediment legislativ, legea prevazand ca un pensionar procuror reincadrat putand activa doar unde a fost activ ultima data.
"Dar, in general, asemenea cereri vor fi pentru Curtile de Apel de unde au iesit la pensie magistratii, or, necesar este mai mult in parchetele locale, mai ales cele din zone mai slab dezvoltate economic", a precizat Laura Codruta Kovesi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri