Camera Deputatilor a adoptat, marti, tacit proiectul de lege privind modificarea statutului judecatorilor si procurorilor, potrivit caruia magistratii care au fost condamnati definitiv isi pierd pensia de serviciu si indemnizatia.
Proiectul care vizeaza completarea Legii 303 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor in conditiile in care termenul pentru dezbatere si vot final stabilit pentru 16 octombrie a fost depasit. In proiect se arata ca nu beneficiaza de pensia de serviciu si indemnizatie judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu acestea ori pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, comise cu intentie, ori pentru o alta infractiune intentionata cu privire la care CSM apreciaza ca aduce atingere prestigiului justitiei, savarsite inainte de eliberarea din functie.
De asemenea, se precizeaza ca aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii.
"Punerea in miscare a actiunii penale pentru o infractiune savarsita inainte de eliberarea din functie atrage, de drept, suspendarea solutionarii cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei de de serviciu, daca aceasta a fost acordata, pana la solutionarea definitiva a cauzei. In aceasta perioada, persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala beneficiaza, in conditiile legii, de pensie din sistemul public", se mai arata in proiectul legislativ.
In propunere se mentioneaza ca in situatia in care se dispune scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea sau incetarea procesului fata de judecator, procuror, magistrat asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, acesta este repus in situatia anterioara si i se plateste pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale sau dupa caz diferenta dintre aceasta si pensia din sistemul public incasata dupa punerea in miscare a actiunii penale. Aceleasi dispozitii se aplica si in situatia in care CSM apreciaza ca o condamnare pentru o infractiune intentionata a celor vizati de acest proiect de lege nu aduce atingere prestigiului profesiei.
Prevederile proiectului se vor aplica si magistratilor condamnati definitiv anterior datei intrarii in vigoare a acestei legi.
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<