Ajutorul de deces se acorda si in 2019. Iata ce acte trebuie sa completezi pentru a obtine banii de la stat care pot reprezenta un real ajutor.
In primul rand, ajutorul de deces se acorda in cazul decesului:
- asiguratulu in sistemul national de sanatatei;
- pensionarului;
- unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
Ajutorul de deces se achita unei singure persoane care poate fi, dupa caz:
- sotul supravietuitor;
- copilul;
- parintele;
- tutorele;
- curatorul;
- oricare persoana care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces, daca nu exista alta solicitare din partea persoanelor mentionate mai sus.
In al doilea rand, valoarea ajutorului de deces in 2019 este de:
- 4.162 lei in cazul decesului asiguratului sau al pensionarului
- 2.081 lei In cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului
Ajutorul de deces se achita in termen de 3 zile lucratoare de la solicitare de catre:
- casa teritoriala de pensii, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia;
- institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.
Acte ajutor de deces 2019:
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces (anexa nr. 11 - descarc-o dand click AICI!);
- certificat de deces (original si copie);
- act de identitate al solicitantului (original si copie);
- acte de stare civila ale solicitantului;
- dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie);
- act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale;
- adeverinta care sa certifice ca, la data decesului, membrul de familie cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani urma o forma de invatamant organizata potrivit legii (original).
- adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana decedata avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, dupa caz.
Finalmente, reamintim faptul ca ajutorul de deces nu mai este acordat doar salariatilor. Suma e acordata in 3 zile lucratoare. De 2 ani, Casa de Pensii ofera ajutorul de inmormantare. Beneficiarii sunt: partenerul ramas in viata, parintele sau copilul, informeaza Casei Nationale de Pensii Publice.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<