DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnatul .............., domiciliat in ........., str. ........ nr. ..., bloc ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., sector ...., in contradictoriu cu paratii :
..............., domiciliat in ..., str. .... nr. ..., sector ...., si
................ domiciliat in ..., str. .... nr. ..., sector ...., formulez
CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA
solicitandu-va ca prin hotararea ce veti pronunta:
sa constatati ca sunt proprietar prin uzucapiune tabulara, asupra imobilului situat in .......... str. ....... nr. ......., sector .........., compus din teren in suprafata de ..... mp si constructie, avand un nr. de ... camere si bucatarie;
Estimez valoarea imobilului la ......... lei.
IN FAPT,
Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. De exemplu:
Prin contractul de vanzare-cumparare incheiat cu ............, autentificat sub nr. ........... de catre BNP ”......”, am dobandit imobilul situat in str....... nr. ....., sector .... (carte funciara nr. ......, numar cadastral .......), compus din constructie si teren in suprafata de ....... m.p. din acte si in suprafata de ...... m.p. din masuratorile cadastrale.
Ambele suprafete de teren sunt inregistrate in cartea funciara. De asemenea, rolul fiscal este deschis pentru suprafata din masuratorile cadastrale.
La randul sau, paratul a dobandit acest imobil de la parata ............., prin actul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. ........ de catre notarul public ..............
Dupa cum se poate observa, inca de la autentificarea acestui din urma act, suprafata reala diferea de suprafata din actul de proprietate, existand un plus de .......... m.p.
Atat autorul nostru, de la data dobandirii imobilului, cat si noi, am exercitat o posesie asupra imobilului, in intregul sau fara a avea nici o discontinuitate, in mod public si fara a savarsi vreun act de violenta pentru dobandirea sau conservarea proprietatii, posedand imobilul pe o perioada mai mare de 5 ani de la inregistrarea cererii de inscriere in cartea funciara.
Vecinii stiu ca noi suntem proprietari ai respectivei constructii si curti, asa cum este ea in prezent si cum a fost si la momentul la care proprietara era parata.
Fata de toate cele mentionate mai sus, va rog sa admiteti prezenta cerere de chemare in judecata si, prin hotararea ce va pronunta, sa se constate dobandirea prin uzucapiune a dreptului de proprietate asupra suprafetei de teren de ........ m.p., situat in ......, str. .... nr. ..., sector ...... .
IN DREPT,
Art. 930 si urm., art. 916 si urm. Cod civil.
Inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, expertiza topo si martori:
In concluzie, va rog sa admiteti actiunea si sa constatati ca sunt proprietar al imobilului situat in ....., str. .... nr...., sector ..... compus din teren in suprafata de ... mp si constructie, avand .... camere si bucatarie, prin prescriptie achizitiva de 10 de ani, ca efect al jonctiunii posesiilor.
Depun in copie actele despre care am facut vorbire in cuprinsul prezentei cereri.
DOMNULUI PRESEDINTE AL ............................
_____________________________
NOTA:
Prezenta actiune este cu titlu de exemplu.
Se indica felul expertizei solicitate (expertiza tehnica specialitatea constructii, expertiza tehnica specialitatea auto, expertiza tehnica specialitatea contabila, expertiza tehnica specialitatea instalatii etc.). Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate.
Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de un exemplar al cererii si inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea, de asemenea, depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-2 Cod procedura civila.