UPDATE 15.07.2020 - Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca Legea cosului minim de consum este constitutionala si a respins sesizarea facuta de PNL. Actul nu mai poate fi atacat si trebuie promulgat. Cresterea salariului minim pe economie este acum garantata.
Ramane de vazut cand va emite seful statului Decretul de promulgare.
"Azi CCR a dezbatut sesizarea facuta de grupul parlamentar PNL cu privire la constitutionalitatea legii cosului minim. CCR a respins sesizarea.
Dreptul la viata decenta al salariatilor romani este constitutional.
Omul nu este o marfa precum cartofii, al carui pret il stabileste piata libera. Punctul de plecare in stabilirea politicilor salariale este traiul decent pe care care trebuie sa il asigure salariul fiecarui angajat.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Legea pentru modificarea si completarea OUG nr. 217/2000 (Legea cosului minim) a fost votata de Parlament la mijlocul lunii octombrie 2019, insa seful statului a trimis-o Legislativului pentru reexaminare. Sapte luni mai tarziu, Parlamentul o readopta si o trimite din nou la promulgare. Pentru a intra in vigoare este nevoie ca nimeni sa nu sesizeze CCR, avand in vedere ca seful statului este obligat sa trimita actul catre Monitorul Oficial impreuna cu Decretul de promulgare.
Va reamintim ca la inceputul anului trecut statul roman considera ca o familie formata din doi parinti si doi copii puteau sa traiasca decent cu 2600 de lei pe luna, in timp ce o analiza independenta a FES ne arata ca erau necesari 6954 de lei pe luna. Aceasta informatie a scandalizat o parte buna a societatii romanesti, insa masurile au intarziat sa apara. Acum avem o serie de schimbari importante pe care trebuie sa le retinem. Noul act care urmeaza a fi promulgat de seful statului va fi folosit si la fundamentarea salariului minim pe economie.
Legea cosului minim a fost readoptata de Parlament prin votul decizional dat de Camera Deputatilor. Au fost inregistrate 212 de voturi "pentru", 1 "contra" si 92 de "abtineri". Conform stenogramei, PNL, PMP si USR s-au abtinut. Nici Guvernul Orban nu a sustinut aceasta modificare adusa de Legislativ pentru OUG nr. 217/2000.
Noutatea de interes pentru majoritatea romanilor este ca, odata cu oficializarea modificarilor adoptate de Parlament, valoarea cosului minim lunar pentru un trai decent folosita la fundamentarea salariului minim pe economie va creste. Principalul aspect responsabil pentru aceasta marire este legat de includerea mai multor elemente in nomenclatorul inclus in Anexa OUG nr. 217/2000. Noua varianta poate fi consultata aici.
In plus, valoarea cosului nu va mai fi stabilita de Guvern, ci de catre INS. "Acest cos minim pentru un trai decent presupune sa avem un cos de peste 7.000 de lei in momentul de fata. Este vorba de o familie cu doi copii, un salariu minim spre care trebuie sa tindem pentru a ajunge la un stat social adevarat, de peste 2.700 de lei, lucru care este foarte relevant pentru angajatii de pe piata romaneasca, in conditiile in care avem aproximativ o treime din angajati pe salariul minim, spre 50% din contracte pe salariul minim. De aceea, pentru a construi acest stat social este bine sa avem acest cos calculat anual de INS", a spus Dohotaru, initiatorul proiectului de lege readoptat de Parlament.
Cosul minim de consum pentru un trai decent se va actualiza periodic prin indexarea componentelor acestuia dupa cum urmeaza:
Ramane de vazut cand il va promulga presedintele si daca CCR nu va fi sesizata.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri