Conditii de admisibilitate
Cine poate introduce actiunea revocatorie?
Din lecturarea art.1562 (1) se observa ca titularul dreptului la actiune este creditorul, fara ca textul sa faca vreo distinctie. Aceasta inseamna ca orice creditor, indiferent ca este chirografar sau garantat, poate intenta o astfel de actiune. In practica, in majoritatea cazurilor, cel care intenteaza actiunea este creditorul chirografar. Pentru creditorul garantat, solutiile propuse au fost insa, diferite:
- creditorul garantat nu poate introduce actiunea revocatorie, deoarece ar fi lipsita de interes-opinia majoritara;
- creditorul garantat poate introduce cu succes actiunea revocatorie chiar in lipsa insolvabilitatii debitorului, in cazul in care prin actul fraudulos, debitorul a redus valoarea bunurilor, incat a privat creditorul tocmai de beneficiul/avantajul acelei garantii.
Actiunea poate fi introdusa si de catre mostenitorii creditorului.
Impotriva cui se introduce actiunea revocatorie?
Din interpretarea dispozitiilor art. 1565 (2) din noul Cod Civil, rezulta ca actiunea este introdusa impotriva tertului dobanditor, intrucat efectele admiterii actiunii se rasfrang asupra sa. In practica anterioara noului Cod Civil, solutia (care se mentine si in prezent) era aceea de a introduce actiunea atat impotriva tertului cat si impotriva debitorului, intrucat prin intermediul acestei actiuni se tinde la anularea actului dintre tert si debitor. In lipsa unei astfel de solutii s-a considerat ca ar fi inadmisibil ca, pentru tert (chemat in justitie), contractul sa fie desfiintat, iar pentru debitor (care nu a fost chemat in justitie), contractul sa ramana in vigoare.
Autor: cons. Jur. Ana-Maria Borz
sursa: Recuperarea Debitelor
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<