Conditii de admisibilitate
Cine poate introduce actiunea revocatorie?
Din lecturarea art.1562 (1) se observa ca titularul dreptului la actiune este creditorul, fara ca textul sa faca vreo distinctie. Aceasta inseamna ca orice creditor, indiferent ca este chirografar sau garantat, poate intenta o astfel de actiune. In practica, in majoritatea cazurilor, cel care intenteaza actiunea este creditorul chirografar. Pentru creditorul garantat, solutiile propuse au fost insa, diferite:
- creditorul garantat nu poate introduce actiunea revocatorie, deoarece ar fi lipsita de interes-opinia majoritara;
- creditorul garantat poate introduce cu succes actiunea revocatorie chiar in lipsa insolvabilitatii debitorului, in cazul in care prin actul fraudulos, debitorul a redus valoarea bunurilor, incat a privat creditorul tocmai de beneficiul/avantajul acelei garantii.
Actiunea poate fi introdusa si de catre mostenitorii creditorului.
Impotriva cui se introduce actiunea revocatorie?
Va recomandam
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
25 de teste – antrenament pentru reusita la proba de limba romana a examenului de Evaluare Nationala Noua culegere la limba romana, Evaluarea Nationala - Teste rezolvate la limba si literatura pentru clasa a VIII-a, contine 25 de teste similare celor aflate pe foaia de examen, inspirate din modelele PISA. Acestea raspund perfect...
Din interpretarea dispozitiilor art. 1565 (2) din noul Cod Civil, rezulta ca actiunea este introdusa impotriva tertului dobanditor, intrucat efectele admiterii actiunii se rasfrang asupra sa. In practica anterioara noului Cod Civil, solutia (care se mentine si in prezent) era aceea de a introduce actiunea atat impotriva tertului cat si impotriva debitorului, intrucat prin intermediul acestei actiuni se tinde la anularea actului dintre tert si debitor. In lipsa unei astfel de solutii s-a considerat ca ar fi inadmisibil ca, pentru tert (chemat in justitie), contractul sa fie desfiintat, iar pentru debitor (care nu a fost chemat in justitie), contractul sa ramana in vigoare.
Autor: cons. Jur. Ana-Maria Borz
sursa: Recuperarea Debitelor