Conditii de admisibilitate
Cine poate introduce actiunea revocatorie?
Din lecturarea art.1562 (1) se observa ca titularul dreptului la actiune este creditorul, fara ca textul sa faca vreo distinctie. Aceasta inseamna ca orice creditor, indiferent ca este chirografar sau garantat, poate intenta o astfel de actiune. In practica, in majoritatea cazurilor, cel care intenteaza actiunea este creditorul chirografar. Pentru creditorul garantat, solutiile propuse au fost insa, diferite:
- creditorul garantat nu poate introduce actiunea revocatorie, deoarece ar fi lipsita de interes-opinia majoritara;
- creditorul garantat poate introduce cu succes actiunea revocatorie chiar in lipsa insolvabilitatii debitorului, in cazul in care prin actul fraudulos, debitorul a redus valoarea bunurilor, incat a privat creditorul tocmai de beneficiul/avantajul acelei garantii.
Actiunea poate fi introdusa si de catre mostenitorii creditorului.
Impotriva cui se introduce actiunea revocatorie?
Din interpretarea dispozitiilor art. 1565 (2) din noul Cod Civil, rezulta ca actiunea este introdusa impotriva tertului dobanditor, intrucat efectele admiterii actiunii se rasfrang asupra sa. In practica anterioara noului Cod Civil, solutia (care se mentine si in prezent) era aceea de a introduce actiunea atat impotriva tertului cat si impotriva debitorului, intrucat prin intermediul acestei actiuni se tinde la anularea actului dintre tert si debitor. In lipsa unei astfel de solutii s-a considerat ca ar fi inadmisibil ca, pentru tert (chemat in justitie), contractul sa fie desfiintat, iar pentru debitor (care nu a fost chemat in justitie), contractul sa ramana in vigoare.
Autor: cons. Jur. Ana-Maria Borz
sursa: Recuperarea Debitelor
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<