Admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 362 alin. 1 lit. a) teza a doua din Codul de procedura penala Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
de
Monica Stoian,
Manager editorial
Curtea Constitutionala, fiind sesizata cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 362 alin. 1 lit. a) teza a doua din Codul de procedura penala, introduse prin art. I pct. 169 din Legea nr. 356/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 677 din 7 august 2006, a decis ca procurorul poate declara apel in ceea ce priveste latura penala si latura civila, daca apreciaza ca este necesar pentru apararea ordinii de drept ori a drepturilor si libertatilor cetatenilor.
Textul art. 362 alin. 1 lit. a) teza a doua din Codul de procedura penala are urmatorul continut: „Apelul procurorului in ce priveste latura civila este inadmisibil in lipsa apelului formulat de partea civila, cu exceptia cazurilor in care actiunea civila se exercita din oficiu”.
Institutia Ministerului Public este reglementata in Constitutie, art. 131 alin. (1), care prevede ca „in activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor”.
Este lesne de observat ca legiuitorul constituant a considerat Ministerul Public ca fiind un reprezentant al interesului social, general si public, care sa vegheze la aplicarea legii si la apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Una dintre modalitatile prin care Ministerul Public isi poate realiza acest rol este aceea de a participa la judecata proceselor, in oricare faza a acestora, de a exercita caile de atac si de a pune concluzii in acord cu obiectivele stabilite de Constitutie.
Limitarea prevazuta de art. 362 alin. 1 lit. a) teza a doua din Codul de procedura penala este neconstitutionala, deoarece art. 131 alin. (1) din Legea fundamentala stabileste in mod clar si categoric sfera atributiilor procurorului. Este adevarat ca in alin. 2 al art. 131 se prevede ca „Ministerul Public isi exercita atributiile prin procurori constituiti in parchete, in conditiile legii”, dar este evident ca referirea la conditiile legii priveste organizarea parchetelor, si nu exercitarea atributiilor stabilite in alin. 1.
Legiuitorul constituant a inteles sa acorde procurorului o anumita misiune in reprezentarea intereselor generale ale societatii, din moment ce a asezat dispozitiile referitoare la Ministerul Public in capitolul referitor la „Autoritatea judecatoreasca” si nicio lege organica sau ordinara nu poate sa deroge de la textele constitutionale.
Fata de considerentele expuse, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate privitoare la dispozitiile art. 362 alin. 1 lit. a) teza a doua din Codul de procedura penala si a decis ca procurorul poate declara apel in ceea cepriveste latura penala si latura civila, daca apreciaza ca este necesar pentru apararea ordinii de drept ori a drepturilor si libertatilor cetatenilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri