Autoritatile se pregatesc pentru primele controale din 2022 privind ambrozia. Legea nr. 62 din 2018 stabileste obligatii pentru proprietarii de terenuri si administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, bazinelor si sistemelor de irigatii.
Cum pandemia, criza economica si seceta nu au fost suficiente pentru persoanele fizice si juridice, autoritatile vor incepe verificarile cu privire la indepartarea ambroziei. Aceasta obligatie si sanctiunile aferente pentru neindeplinirea ei sunt prevazute in Legea nr. 62 din 2018 si Normele de aplicare ale actului.
In prima faza, autoritatile locale vor incepe inventarea terenurilor infestate cu ambrozie. Aceasta planta provoaca alergii puternice pentru majoritatea oamenilor, asadar e de inteles de ce trebuie scoasa de pe terenuri la care au acces romanii.
Aceasta etapa va incepe in mai si va dura pana la finalul lunii.
In a doua faza, se centralizeaza inventarierile in prima saptamana din iunie. Apoi incep sa se trimita somatiile catre persoanele fizice si juridice pentru a lua masurile necesare distrugerii acestei buruieni. De aici, persoanele fizice si juridice au la dispozitie intervalul 6-30 iunie pentru a lua masurile necesare.
In a treia faza, urmeaza noi controale. Daca se constata ca nu a fost indepartata ambrozia, atunci se vor aplica amenzi care pot ajunge cu usurinta la peste 20.000 de lei. Avand in vedere situatia in care se afla bugetul de stat... Ar fi bine sa respectati intru totul Legea si somatiile primite!
Controalele se vor desfasura in doua etape:
Pentru persoanele fizice amenzile pleaca de la 750 lei si ajung pana la 5.000 de lei, iar pentru firme pleaca de la 5.000 si ajung pana la 20.000 de lei.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Fise distractive pentru gradinita
"Nerespectarea prevederilor de catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, beneficiarii lucrarilor de constructii, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment. Constituie contraventie nerespectarea prevederilor din avertisment de catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, beneficiarii lucrarilor de constructii, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole si se sanctioneaza cu amenda de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice si cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice", se arata la art. 3 din Legea nr. 62 din 2018.
Metodele recomandate prin legislatie pentru prevenirea, combaterea si distrugerea ambroziei sunt: cosirea repetata, manual sau mecanic, in functie de locul si suprafata infestata, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, in cazul unor suprafete izolate, efectuarea unor araturi adanci si discuiri pe terenurile agricole sau erbicidarea.
Proprietarii trebuie sa aiba in vedere ca autoritatile iau in serios problema ambroziei, mai ales in acest an cand continuam sa ne confruntam cu pandemia Covid-19, boala cauzata de coronavirusul SARS-CoV-2.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri