Masinile cu volan pe dreapta vor fi interzise in Romania din 2022, conform unui proiect de lege care a aparut la Senat si care deja si-a castigat popularitatea printre parlamentari.
Conform RAR, in Romania au fost aduse peste 29.000 masini cu volanul pe dreapta in anul 2018 si peste 20.000 masini in anul 2019. Toate aceste masini provin din Marea Britanie si Irlanda de Nord.
"In ceea ce priveste accidentele in care au fost implicate masini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducatorii acestor autovehicule. Statistica este infioratoare: in 2018 - 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane si 106 ranite grav, in 2019 - 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane si 88 ranite grav", arata sustinatorii proiectului de lege.
Parlamentarii spun ca masinile cu volan pe dreapta trebuie interzise in Romania din 2022 pentru ca "numarul total de accidente produse de masini cu volanul pe dreapta depaseste 10% din totalul accidentelor pe an".
"Coliziunile sunt frontale iar posibilitatea de evitare este nula din cauza lipsei de vizibilitate a soferilor acestor masini", mai sustin alesii.
Legea care interzice masinile cu volan pe dreapta in Romania din 2022
Conform actului intitulat "Lege privind imbunatatirea sigurantei rutiere prin limitarea circulatiei pe drumurile publice a autovehiculelor inmatriculate sau inregistrate in Romania care au postul de conducere situat pe partea dreapta in raport cu planul median longitudinal al autovehiculului", odata cu intrarea in vigoare se va interzice "circulatia pe drumurile publice a autovehiculelor inmatriculate sau inregistrate in Romania care au postul de conducere situat pe partea dreapta in raport cu planul median longitudinal al autovehiculului".
Singurele exceptii de la aceasta interdictie vor fi masinile de interes istoric si autovehiculele folosite pentru serviciile de curatenie stradala.
Legea se va aplica in 6 luni, dupa publicarea in Monitorul Oficial. Asadar, autovehiculele inmatriculate/inregistrate dupa data aparitiei actului in Monitorul Oficial vor trebui parcate sau folosite doar pe drumuri cu circuit inchis, dupa 6 luni. Apoi, masinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea fi utilizate in Romania.
Sanctiuni noi!
Soferii care nu vor renunta la masinile cu volan pe dreapta sau cei care nu vor plati pentru a muta volanul pe stanga vor fi sanctionati, dupa cum urmeaza:
- amenda conform art. 101, alin. (1) din Codul rutier, adica 6-8 puncte (870 lei - 1160 lei);
- retinere certificat de inmatriculare/inregistrare/dovada inlocuitoare.
Certificatul/dovada se restituie in momentul in care RAR verifica ca volanul a fost mutat de pe dreapta pe stanga.
Nu uitati! Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Valoarea unui punct-amenda a ramas la 145 lei, dar ar putea creste considerabil in 2020 pentru ca
salariul minim pe economie va fi majorat asa cum prevede HG nr. 1071/2021.
Proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, iar punctul de vedere al Guvernului deja a fost cerut. Deputatii vor avea, insa, votul decizional.
Propunerea de interzicere in Romania a masinilor cu volan pe dreapta este sustinuta de PNL si alti cativa senatori de la minoritati sau neafiliati.
Revenim cu actualizari pe masura ce documentul va cunoaste noi evolutii.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: La nivelul societatii noastre a scazut nivelul comenzilor a fost analizata perioada noiembrie-decembrie, urmand ca in decembrie sa se analizeze lunile ianuarie si februarie 2025, astfel s-a hotarat conducerea si reprezentantul salariatilor reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana 4 zile in noiembrie si 4 zile in decembrie Intre timp am mai primit niste comenzi, dar nu cat sa acopere toate cele 4 zile de suspendare si conform analizei am putea sa "acoperim" 2...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Avem un salariat X angajat din data de 03.08.2023 care in data de 30.07.2024 CIM a fost incetat prin demisie iar cu data de 02.09.2024 se reangajeaza in cadrul aceleasi societati iar in data de 02.10.2024 acesta este internat in spital si primeste concediu medical care are ca si cod de indemnizatie 06 - 5 zile este urgenta - suportata de catre angajator. Cel de al doilea CM are ca si cod de indemnizatie 01- 10 zile eliberat tot de catre medicul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<