ANAF explica, intr-un comunicat, care sunt pasii actiunii de executare silita, dupa ce institutia a fost acuzata ca "pune popriri pe conturile romanilor fara vreo instiintare in prealabil sau fara sa spuna si care este motivul blocarii conturilor”
In comunicat, Agentia Nationala de Administrare Fiscala aminteste ca, potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul in care debitorul nu isi plateste de bunavoie obligatiile fiscale datorate, organul fiscal competent, pentru stingerea acestora, procedeaza la actiuni de executare silita.
"In conformitate cu prevederile art. 230 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, executarea silita incepe prin comunicarea somatiei. In ceea ce priveste instiintarea contribuabililor cu privire la masurile de executare silita intreprinse, respectiv somatie si popriri, precizam faptul ca in situatia in care debitorii sunt inrolati in Spatiul Privat Virtual, organele fiscale procedeaza la instiintarea acestora in mod operativ prin intermediul acestuia. In caz contrar, atat somatia, cat si adresa de instiintare privind infiintarea popririi executorii, se comunica prin posta, ceea ce conduce la un decalaj de timp de la momentul infiintarii popririi pana la primirea de catre debitor a unui astfel de document. Astfel, daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei nu se sting obligatiile fiscale restante sau nu se notifica organul fiscal cu privire la intentia de a demara procedura de mediere, se continua masurile de executare silita", se arata in comunicatul ANAF.
Ai primit popriri pe salariul unui angajat? Descopera ghidul practic care te ajuta sa gestionezi corect popririle si sa eviti amenzile de pana la 10.000 de lei.
ANAF precizeaza ca, potrivit dispozitiilor art. 236 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, sunt supuse executarii silite prin poprire orice sume urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de catre terte persoane sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.
In vederea infiintarii popririlor asupra disponibilitatilor banesti existente in conturile bancare, precum si pentru ridicarea cu operativitate a acestor popriri, in cazul in care obligatiile fiscale restante au fost stinse, incepand cu anul 2021, a fost pusa in functiune aplicatia informatica e-Popriri.
Prin intermediul acestui mecanism de poprire electronica, disponibilitatile banesti ale debitorului nu sunt afectate pe termen lung, intrucat aplicatia informatica e-Popriri primeste informatii cu privire la sumele existente in conturile bancare ce pot fi poprite, pe care le sorteaza in ordine descrescatoare, iar ulterior se solicita institutiei de credit virarea sumelor numai acelor banci care detin disponibilitati banesti ce acopera suma poprita.
In acest mod nu se mai vireaza toate sumele existente in conturile bancare ci doar cele in limita sumei poprite.
In fapt, sistemul informatic e-Popriri a condus la eficientizarea si accelerarea procesului de instituire/ridicare a popririlor, iar pe de alta parte, administratia fiscala a diminuat cheltuielile cu comunicarea actelor de executare silita catre institutiile de credit.
ANAF recomanda contribuabililor sa se inroleze in Spatiul Privat Virtual, astfel incat sa poata solicita ori sa primeasca documente din partea administratiei fiscale, sa poata accesa oricand situatia fiscala proprie, luand astfel la cunostinta cu celeritate despre orice masura intreprinsa de administratia fiscala in vederea stabilirii si recuperarii obligatiilor fiscale, potrivit legii.