Un srl cu cifra de afaceri sub 65.000 de euro, care are cod CAEN 7022, servicii de consultanta si management, dar a obtinut in anul 2012 numai venituri din prestari de servicii, inteleg din ordonanta 8 din 2013 ca nu este obligat sa devina microintreprindere, dar daca isi doreste acest lucru ar putea depune acesta optiune? Ce proceduri sunt de indeplinit?
Raspuns:
Potrivit art. 112 indice 2 alin. 6 lit. c) din Codul fiscal se precizeaza ca nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.
Analiza conditiilor ce trebuie respectate pentru a datora impozit pe veniturile microintreprinderilor trebuie sa aiba in vedere natura serviciilor prestate si nu incadrarea generica a activitatii in Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN). Se va tine cont ce proceduri sunt preglementate pentru fiecare cod in parte.
Se poate constata ca nu obiectul de activitate fie el si principal inscris in actul constitutiv al societatii este cel care creeaza incompatibilitatea cu regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderii ci activitatile efectiv desfasurate. Ca distinctie dintre activitatile de management si consultanta si cele de servicii este de subliniat finalitatea activitatii. Daca in prima categorie finalitatea acestora consta intr-o activitate plasata mai aproape de creatia intelectuala, in care sunt formulate recomandari, dirijari conduitei ale beneficiarului serviciului in categoria serviciilor de inginerie intra operatiunile tehnice, fizice, care exclud prima componenta.
Analiza activitatilor desfasurate se va realiza de o maniera concreta, pentru fiecare contract incheiat, in scopul aplicarii impozitului pe veniturile microintreprinderilor, in cadrul acestora ar trebui subliniat natura de serviciu a activitatii prestate si nu pe cea de consultanta. Avand in vedere formularea generala utilizata ”activitati in domeniile consultantei si managementului” fara o alta detaliere inclusiv in cuprinsul normelor metodologice este necesara justificarea de o maniera punctuala a naturii activitatii desfasurate.
In concluzie, daca din analiza punctuala a veniturilor realizate, rezulta ca acestea nu sunt de natura consultantei ci a serviciilor, societatea, chiar daca indeplineste conditia cu privire la venituri, este obligata sa opteze pentru sistemul de impunere propriu microintreprinderilor, incepand cu 1 februarie 2013.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<