Un srl cu cifra de afaceri sub 65.000 de euro, care are cod CAEN 7022, servicii de consultanta si management, dar a obtinut in anul 2012 numai venituri din prestari de servicii, inteleg din ordonanta 8 din 2013 ca nu este obligat sa devina microintreprindere, dar daca isi doreste acest lucru ar putea depune acesta optiune? Ce proceduri sunt de indeplinit?
Raspuns:
Potrivit art. 112 indice 2 alin. 6 lit. c) din Codul fiscal se precizeaza ca nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.
Analiza conditiilor ce trebuie respectate pentru a datora impozit pe veniturile microintreprinderilor trebuie sa aiba in vedere natura serviciilor prestate si nu incadrarea generica a activitatii in Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN). Se va tine cont ce proceduri sunt preglementate pentru fiecare cod in parte.
Se poate constata ca nu obiectul de activitate fie el si principal inscris in actul constitutiv al societatii este cel care creeaza incompatibilitatea cu regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderii ci activitatile efectiv desfasurate. Ca distinctie dintre activitatile de management si consultanta si cele de servicii este de subliniat finalitatea activitatii. Daca in prima categorie finalitatea acestora consta intr-o activitate plasata mai aproape de creatia intelectuala, in care sunt formulate recomandari, dirijari conduitei ale beneficiarului serviciului in categoria serviciilor de inginerie intra operatiunile tehnice, fizice, care exclud prima componenta.
Analiza activitatilor desfasurate se va realiza de o maniera concreta, pentru fiecare contract incheiat, in scopul aplicarii impozitului pe veniturile microintreprinderilor, in cadrul acestora ar trebui subliniat natura de serviciu a activitatii prestate si nu pe cea de consultanta. Avand in vedere formularea generala utilizata ”activitati in domeniile consultantei si managementului” fara o alta detaliere inclusiv in cuprinsul normelor metodologice este necesara justificarea de o maniera punctuala a naturii activitatii desfasurate.
In concluzie, daca din analiza punctuala a veniturilor realizate, rezulta ca acestea nu sunt de natura consultantei ci a serviciilor, societatea, chiar daca indeplineste conditia cu privire la venituri, este obligata sa opteze pentru sistemul de impunere propriu microintreprinderilor, incepand cu 1 februarie 2013.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<