Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Doua precizari care ii incurca pe multi
Doua articole din OUG nr. 44/2008, care reglementeaza PFA, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, nasc nedumeriri:
Art. 28 alin. 2: „Membrii unei intreprinderi familiale pot fi simultan PFA sau titulari ai unor intreprinderi individuale”.
Art. 14 alin. 1: „Fara a aduce atingere dispozitiilor art. 28 alin. (2), o persoana poate avea cate un singur certificat de inregistrare pentru statutul juridic, respectiv cel de PFA, titular de intreprindere individuala sau membru al unei intreprinderi familiale pentru care a fost autorizata”.
Deci, aceeasi persoana poate sau nu poate sa fie si membru al unei intreprinderi familiale si PFA?
Poate. Art. 28 alin. (2) e limpede, iar art. 14 alin. (1) arata ca aceeasi persoana nu poate avea doua autorizatii de PFA sau sa fie membru in doua intreprinderi familiale (spre exemplu in una ca fiu si in alta ca ginere).
Aceeasi persoana poate insa sa aiba un PFA si in acelasi timp sa fie membru intr-o intreprindere individuala.
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Data aparitiei: 07 Martie 2011
Votati articolul "Doua precizari care ii incurca pe multi": Rating: Nota: 5 din 5 din 1 voturi