Aportul in proprietate este transferul catre societate a bunurilor constituite ca aport. Prin aportul constituit, societatea devine proprietara bunurilor subscrise ca aport de catre asociati cu toate drepturile privitoare la acel bun. Asociatii pierd calitatea de proprietar.
In schimbul bunului constituit ca aport in natura, asociatul primeste drepturi sociale, cu caracter mobiliar, respectiv parti sociale (parti de interes) sau actiuni .
Regimul juridic al liberarii aporturilor este supus atat dreptului comun, cat si unor dispozitii specifice societatilor comerciale.
Efectuarea varsamantului echivaleaza, din punct de vedere juridic, cu executarea voluntara a obligatiei caracteristice in contractele translative de drepturi. Daca, la data infiintarii societatii comerciale, aportul este numai in parte liberat, se deduce ca subscriptia respectiva implica un termen suspensiv de executare, convenit prin pactul societar.
Efectul termenului consta in amanarea executarii, in sensul art. 1022 C. civ. („Termenul se deosebeste de conditie, pentru ca el nu suspenda angajamentul, ci numai amana executarea”). Jurisprudenta a validat o subscriptie afectata de un termen suspensiv, caz in care efectele pactului societar se vor produce la scadenta.
La liberarea aportului constituind o plata, pe care subscriitorul-debitor o face societatii comerciale creditoare, in curs de infiintare, devin aplicabile dispozitiile art. 1022 si urm. C. civ.
Pe de alta parte, jurisprudenta a validat si efectuarea varsamantului de catre un alt societar decat cel indatorat. Solutia se intemeiaza pe prevederile art. 1093 C. civ. potrivit caruia obligatia poate fi achitata de catre orice persoana interesata, precum de un coobligat sau de un fidejusor . S-a exprimat si opinia doctrinara contrara , dar s-au adus si argumente potrivit cu care fata de textul art. 1093 C. civ. si a principiului de drept comercial potrivit caruia textele se interpreteaza in favoarea asigurarii circulatiei bunurilor, solutia jurisprudentiala ar fi in acord cu litera si spiritul legii .
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<