Conform Manualului Mediatorului de Succes, obligatiile mediatorului sunt:
1. sa dea orice explicatii partilor cu privire la activitatea de mediere, pentru ca
acestea sa inteleaga scopul, limitele si efectele medierii, in special asupra
raporturilor ce constituie obiectul conflictului;
2. sa asigure ca medierea sa se realizeze cu respectarea libertatii, demnitatii
si a vietii private a partilor;
3. sa depuna toate diligentele pentru ca partile sa ajunga la un acord reciproc
convenabil, intr-un termen rezonabil;
4. sa conduca procesul de mediere in mod nepartinitor si sa asigure un permanent echilibru intre parti;
5. sa refuze preluarea unui caz, daca are cunostinta despre orice imprejurare ce l-ar impiedica sa fie neutru si impartial, precum si in cazul in care constata ca drepturile in discutie nu pot face obiectul medierii, potrivit art.2.
6. sa pastreze confidentialitatea informatiilor de care ia cunostinta in cursul activitatii sale de mediere, precum si cu privire la documentele intocmite sau care i-au fost predate de catre parti pe parcursul medierii, chiar si dupa incetarea functiei sale.
7. sa respecte normele de deontologie si sa raspunda, cu respectarea dispozitiilor art. 32 din Lege (privitoare la confidentialitate), cererilor formulate de autoritatile judiciare.
8. sa comunice Consiliului de mediere orice modificare a conditiilor, care face
necesara actualizarea mentiunilor din Tabloul mediatorilor.
9. de a-si imbunatati permanent cunostintele teoretice si tehnicile de mediere, urmand in acest scop cursuri de formare continua, in conditiile stabilite de Consiliul de mediere.
10. sa restituie inscrisurile ce i-au fost incredintate de parti pe parcursul
procedurii de mediere.
11. nu poate reprezenta sau asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect conflictul supus medierii.
12. sa tina arhiva si registre proprii si sa comunice date cu caracter statistic
conform acestora, la solicitarea Consiliului.
13. sa tina o evidenta financiar-contabila distincta pentru activitatea sa ca
mediator.
sursa: Manualul mediatorului de succes (Oferta speciala, stocuri limitate, informatii specializate pentru elita din lumea juridica )

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<