Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

A fost modificat Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de mediere


HOTARARE
privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de mediere, aprobat prin Hotararea Consiliului de mediere nr. 5/2007

In temeiul art. 17 alin. (2) si art. 71 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare,

Consiliul de mediere adopta prezenta hotarare.

Articol unic. — Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului de mediere, aprobat prin Hotararea Consiliului de mediere nr. 5/2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 27 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1. — (1) Consiliul de mediere, denumit in continuare Consiliu, este organism autonom cu personalitate juridica, de interes public, cu sediul in municipiul Bucuresti, cu atributii de reglementare in domeniul medierii, infiintat in temeiul art. 17 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind organizarea si exercitarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Lege.
(2) Consiliul de mediere este autoritatea competenta din Romania privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesia de mediator, ca profesie reglementata, in conformitate cu Legea nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.”

2. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2. — Prezentul regulament de organizare si functionare a Consiliului, denumit in continuare regulament, reglementeaza punerea in aplicare a prevederilor privind atributiile Consiliului, precum si a dispozitiilor privind organizarea profesiei de mediator.”

3. La articolul 3, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 3. — (1) Prin mediator autorizat se intelege persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 7 si art. 8 alin. (1) din Lege si care isi declara o forma de exercitare a profesiei prevazuta la art. 22 din Lege, avizata de Consiliu.”

4. La articolul 3, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1 1), cu urmatorul cuprins:
„(1 1) Mediatorul autorizat care desfasoara activitate de mediere este inscris in Tabloul mediatorilor, in conditiile prevazute la art. 12 din Lege, dupa ce face dovada inregistrarii fiscale a formei de exercitare a profesiei de mediator, avizata de Consiliu, conform obligatiei prevazute la art. 23 din Lege, si a inscrierii intr-o asociatie profesionala, conform obligatiei prevazute la art. 24 din Lege.”

5. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 5. — (1) Consiliul este format din 9 membri titulari si 3 membri supleanti, alesi prin vot direct sau prin reprezentare de mediatorii autorizati inscrisi in Tabloul mediatorilor, in conditiile prevazute de prezentul regulament.
(2) Pot face parte din Consiliu persoanele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) sunt mediatori autorizati inscrisi in Tabloul mediatorilor;
b) dispun de cunostinte teoretice suplimentare formarii initiale, insumand minimum 80 de ore de cursuri de formare in domeniul rezolvarii conflictelor, acoperind disciplinele din standardul de formare initiala a mediatorului, dintre care cel putin 40 de ore de formare in mediere;
c) au o experienta practica de minimum 2 ani, conform datelor inscrise in Tabloul mediatorilor;
d) nu sunt suspendati si nu au fost sanctionati printr-o hotarare ramasa definitiva;
e) au achitata la zi taxa anuala de administrare a Tabloului mediatorilor.
(3) Pentru activitatea depusa, membrii Consiliului au dreptul la o indemnizatie lunara in cuantum stabilit prin bugetul anual de venituri si cheltuieli adoptat prin hotarare a Consiliului.”

6. Dupa capitolul V se introduce un nou capitol, capitolul V 1, cu urmatorul cuprins:
„CAPITOLUL V 1

SECTIUNEA 1
Drepturile mediatorului care desfasoara activitate de mediere

Art. 52 1. — Mediatorul are dreptul de a informa publicul cu privire la exercitarea activitatii sale, in conditiile de publicitate stabilite in regulile de publicitate a mediatorilor si a formelor de exercitare a profesiei de mediator, prevazute in anexa nr. 7.
Art. 52 2. — Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu rezonabil stabilit prin negociere cu partile, in raport cu natura si obiectul conflictului supus medierii, precum si la restituirea cheltuielilor ocazionate de derularea contractului de mediere.
Art. 52 3. — (1) Mediatorul are dreptul sa stabileasca si sa aplice un model propriu de organizare a procedurii de mediere, cu respectarea dispozitiilor si principiilor statuate de Lege.
(2) Mediatorul are dreptul de a refuza preluarea unui caz, indrumand partile sa aleaga un alt mediator.
(3) Mediatorul are dreptul sa refuze solutionarea prin mediere sau sa intrerupa medierea in cazul in care constata ca intre parti exista o relatie abuziva ori violenta si efectele acestei situatii sunt de natura sa influenteze medierea.
(4) Mediatorul are dreptul de a se legitima ca mediator autorizat, pe baza legitimatiei emise de Consiliu.
(5) Mediatorul are dreptul de a se inscrie intr-o asociatie profesionala internationala din domeniul medierii.
(6) Mediatorul are dreptul de a se inscrie in asociatii profesionale ale mediatorilor, pe domenii de specialitate.
(7) Mediatorul are dreptul de a fi informat cu privire la hotararile Consiliului ce vizeaza activitatea profesiei de mediator.
(8) Mediatorul are dreptul de a angaja personal de specialitate in formele de exercitare a profesiei de mediator.
(9) Mediatorul are dreptul de a alege si de a fi ales in organele de conducere a profesiei, in conditiile stabilite prin Lege si regulament.
(10) Mediatorul are dreptul de a folosi sigla Consiliului in conditiile stabilite de Consiliu.
(11) Mediatorul are dreptul de a-i fi reprezentate interesele prin asociatia profesionala a mediatorilor al carei membru este.
Art. 52 4. — Sediul profesional al mediatorului este inviolabil, perchezitia fiind dispusa numai de organele competente prevazute de Codul de procedura penala.

SECTIUNEA a 2-a
Obligatiile mediatorului care desfasoara activitate de mediere

Art. 52 5. — (1) Mediatorul are obligatia sa informeze partile si sa dea orice explicatii lamuritoare cu privire la activitatea de mediere, procedura de mediere, scopul, limitele si efectele medierii.
(2) Mediatorul are obligatia sa desfasoare activitatea de mediere cu respectarea libertatii, demnitatii si vietii private a partilor.
Art. 52 6. — (1) Mediatorul are obligatia sa depuna toate diligentele pentru ca partile sa ajunga la un acord reciproc convenabil, intr-un termen rezonabil.
(2) Mediatorul este obligat sa conduca procesul de mediere in mod nepartinitor, cu asigurarea unui permanent echilibru intre parti, cu respectarea principiului neutralitatii si impartialitatii.
(3) Mediatorul are obligatia sa informeze partile cu privire la orice legatura avuta anterior cu oricare dintre ele sau la orice interes fata de subiectul disputei, lasand partile sa decida in cunostinta de cauza asupra acceptarii mediatorului.
Art. 52 7. — Mediatorul are obligatia sa refuze preluarea unui caz in urmatoarele situatii:
a) daca a luat cunostinta de orice imprejurare care l-ar impiedica sa fie neutru si impartial;
b) daca drepturile in discutie nu pot face obiectul medierii potrivit art. 2 din Lege;
c) daca a reprezentat sau asistat vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect conflictul supus medierii;
d) daca are calitatea de martor cu privire la faptele si imprejurarile pe care le-a cunoscut inainte de a fi devenit mediator in acel caz si in toate cazurile dupa ce a fost audiat ca martor in cauza supusa medierii;
e) daca a acordat anterior uneia dintre parti sau ambelor parti consultanta de specialitate in cauza supusa medierii;
f) daca nu are calificarea necesara pentru a raspunde in mod rezonabil orizontului de asteptare al partilor.
Art. 52 8. — Mediatorul are obligatia sa sesizeze autoritatea competenta daca in cursul medierii ia cunostinta de existenta unor fapte care pun in pericol cresterea sau dezvoltarea normala a copilului intr-un conflict de familie si sa asigure garantiile prevazute de Lege in cazul minorilor in cadrul procedurii de mediere.
Art. 52 9. — Mediatorul are obligatia sa restituie onorariul achitat de parti in total sau in parte, dupa caz, daca pe parcursul desfasurarii procesului de mediere decide inchiderea procedurii de mediere pentru situatii de natura sa afecteze scopul medierii, neutralitatea sau impartialitatea mediatorului.
Art. 52 10. — Mediatorul are obligatia sa informeze instanta de judecata sau organele de urmarire penala cu privire la rezultatul procedurii de mediere si sa raspunda oricaror cereri formulate de autoritatile judiciare in cazurile prevazute de Lege.
Art. 52 11. — Mediatorul, prin formele de exercitare a profesiei de mediator, are obligatia de a se inregistra ca operator de date cu caracter personal.
Art. 52 12. — Mediatorul mai are urmatoarele obligatii:
a) sa respecte regulile de publicitate a mediatorilor si a formelor de exercitare a profesiei de mediator prevazute in anexa nr. 7;
b) sa respecte prevederile Codului de etica si deontologie profesionala a mediatorilor, prevazut in anexa nr.8;
c) sa respecte hotararile Consiliului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sau afisate pe site-ul Consiliului, dupa caz;
d) sa anunte Consiliului, in termen de maximum 3 zile, orice modificare survenita in datele de contact sau in forma de exercitare a profesiei de mediator;
e) sa achite taxa anuala de administrare a Tabloului mediatorilor pana la data de 31 decembrie a anului fiscal pentru care aceasta taxa se datoreaza.
Art. 52 13. — Mediatorul are obligatia sa isi imbunatateasca permanent cunostintele teoretice si tehnicile de mediere, in conditiile stabilite de Consiliu si in limita a cel putin echivalentul a 20 de puncte profesionale anual.
Art. 52 14. — Mediatorul are obligatia sa se inregistreze fiscal cu forma de exercitare avizata de Consiliu la inceputul activitatii de mediator si sa emita documente fiscale pentru plata onorariului sau a altor cheltuieli ocazionate de derularea contractului de mediere, in care sa specifice forma de exercitare a profesiei de mediator, conform legii.
Art. 52 15. — Mediatorul are obligatia sa afiseze autorizatia pe baza careia functioneaza ca mediator autorizat.
Art. 52 16. — (1) Mediatorul are obligatia de a-si viza anual legitimatia de mediator.
(2) Mediatorul are obligatia de a se inscrie intr-o asociatie profesionala a mediatorilor inainte de a solicita inscrierea in Tabloul mediatorilor.

SECTIUNEA a 3-a
Raspunderea mediatorilor care desfasoara activitate de mediere

Art. 52 17. — (1) Raspunderea disciplinara a mediatorilor intervine pentru urmatoarele abateri:
a) incalcarea obligatiei de confidentialitate, impartialitate si neutralitate;
b) refuzul de a raspunde cererilor formulate de autoritatile judiciare, in cazurile prevazute de lege;
c) refuzul de a restitui inscrisurile incredintate de partile aflate in conflict;
d) reprezentarea sau asistarea uneia dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect conflictul supus medierii;
e) savarsirea altor fapte care aduc atingere probitatii profesionale.
(2) Constituie abatere disciplinara savarsirea urmatoarelor fapte care aduc atingere probitatii profesionale:
a) nerespectarea de catre mediator a obligatiei prevazute la art. 52 5 alin. (1) de a informa partile si de a da orice explicatii lamuritoare cu privire la activitatea de mediere, procedura de mediere, scopul, limitele si efectele medierii, pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. b) sau c) din Lege, respectiv amenda de la 50 lei la 500 lei sau suspendarea din calitatea de mediator pe o durata de la o luna la 6 luni, dupa caz;
b) nerespectarea de catre mediator a obligatiei prevazute la art. 52 5 alin. (2) de desfasurare a activitatii de mediere cu respectarea libertatii, demnitatii si vietii private a partilor, pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o durata de la o luna la 6 luni sau incetarea calitatii de mediator, dupa caz;
c) nerespectarea de catre mediator a obligatiei prevazute la art. 52 6 alin. (2) de a conduce procesul de mediere in mod nepartinitor, cu asigurarea unui permanent echilibru intre parti, cu respectarea principiului neutralitatii si impartialitatii, pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o durata de la o luna la 6 luni sau incetarea calitatii de mediator, dupa caz;
d) nerespectarea de catre mediator a obligatiei prevazute la art. 52 7 lit. a) de a refuza preluarea unui caz daca a luat cunostinta de orice imprejurare care l-ar impiedica sa fie neutru si impartial, pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o durata de la o luna la 6 luni sa incetarea calitatii de mediator, dupa caz;
e) nerespectarea de catre mediator a obligatiei prevazute la art. 52 7 lit. b) de a refuza preluarea unui caz daca drepturile in discutie nu pot face obiectul medierii potrivit art. 2 din Lege, pentru care se aplica sanctiunea prevazuta de art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o durata de la o luna la 6 luni sau incetarea calitatii de mediator, dupa caz;
f) nerespectarea de catre mediator a obligatiei prevazute la art. 52 7 lit. c) de a refuza preluarea unui caz daca a reprezentat sau a asistat vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect conflictul supus medierii, pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o durata de la o luna la 6 luni sau incetarea calitatii de mediator, dupa caz;
g) nerespectarea de catre mediator a obligatiei prevazute la art. 52 7 lit. d) de a refuza preluarea unui caz daca are calitatea de martor cu privire la faptele si imprejurarile pe care le-a cunoscut inainte de a fi devenit mediator in acel caz si in toate cazurile dupa ce a fost audiat ca martor in cauza supusa medierii, pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o durata de la o luna la 6 luni sau incetarea calitatii de mediator, dupa caz;
h) nerespectarea de catre mediator a obligatiei prevazute la art. 52 7 lit. e) de a refuza preluarea unui caz daca a acordat anterior uneia dintre parti sau ambelor parti consultanta de specialitate in cauza supusa medierii, pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o durata de la o luna la 6 luni sau incetarea calitatii de mediator, dupa caz;
i) nerespectarea de catre mediator a obligatiei prevazute la art. 52 7 lit. f) de a refuza preluarea unui caz daca nu are calificarea necesara pentru a raspunde in mod rezonabil orizontului de asteptare al partilor, pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. a) din Lege, respectiv observatie scrisa;
j) nerespectarea obligatiei prevazute la art. 52 8 de a sesiza autoritatea competenta daca in cursul medierii ia cunostinta de existenta unor fapte care pun in pericol cresterea sau dezvoltarea normala a copilului intr-un conflict de familie si de a asigura garantiile prevazute de Lege in cazul minorilor in cadrul procedurii de mediere, pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o durata de la o luna la 6 luni sau incetarea calitatii de mediator, dupa caz;
k) nerespectarea de catre mediator a obligatiei prevazute la art. 52 9 de a restitui onorariul achitat de catre parti in total sau in parte, dupa caz, daca pe parcursul desfasurarii procesului de mediere decide inchiderea procedurii de mediere pentru situatii de natura sa afecteze scopul medierii, neutralitatea sau impartialitatea mediatorului, pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. b) sau c) din Lege, respectiv amenda de la 50 lei la 500 lei sau suspendarea din calitatea de mediator pe o durata de la o luna la 6 luni, dupa caz;
l) nerespectarea de catre mediator a obligatiei prevazute la art. 52 10 de a informa instanta de judecata sau organele de urmarire penala cu privire la rezultatul procedurii de mediere si de a raspunde oricaror cereri formulate de autoritatile judiciare in cazurile prevazute de Lege, pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. b) sau c) din Lege, respectiv amenda de la 50 lei la 500 lei sau suspendarea din calitatea de mediator pe o durata de la o luna la 6 luni, dupa caz;
m) nerespectarea de catre mediator a regulilor de publicitate prevazute la art. 52 12 lit. a), pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. a) sau b) din Lege, respectiv observatie scrisa sau amenda de la 50 lei la 500 lei, dupa caz;
n) nerespectarea de catre mediator a prevederilor Codului de etica si deontologie profesionala al mediatorilor, prevazut la 52 12 lit. b), pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. a) sau b) din Lege, respectiv observatie scrisa sau amenda de la 50 lei la 500 lei, dupa caz;
o) nerespectarea de catre mediator a hotararilor Consiliului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sau afisate pe site-ul Consiliului [art. 52 12 lit. c)], pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. a) sau b) din Lege, respectiv observatie scrisa sau amenda de la 50 lei la 500 lei, dupa caz;
p) nerespectarea de catre mediator a obligatiei de a comunica Consiliului orice modificare a conditiilor care face necesara actualizarea mentiunilor din Tabloul mediatorilor, prevazuta la art. 12 din Lege, in termen de 3 zile [art. 52 12 lit. d)], pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. a) sau b) din Lege, respectiv observatie scrisa sau amenda de la 50 lei la 500 lei, dupa caz;
q) nerespectarea de catre mediator a obligatiei de a achita taxa anuala de administrare a Tabloului mediatorilor pana la data de 31 decembrie a anului fiscal pentru care aceasta taxa se datoreaza [art. 52 12 lit. e)], pentru care se aplica sanctiunea prevazuta la art. 39 alin. (1) lit. a) sau b) din Lege, respectiv observatie scrisa sau amenda de la 50 lei la 500 lei, dupa caz;
r) nerespectarea de catre mediator a obligatiei de a-si imbunatati permanent cunostintele teoretice si tehnicile de mediere, in conditiile stabilite de Consiliu si in limita a cel putin 20 de puncte profesionale anual (art. 52 13), pentru care se aplica una dintre sanctiunile prevazute la art. 39 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Lege, respectiv observatie scrisa, amenda de la 50 lei la 500 lei sau suspendarea din calitatea de mediator pe o durata de la o luna la 6 luni, dupa caz;
s) nerespectarea de catre mediator a obligatiei de a se inregistra fiscal cu forma de exercitare avizata de Consiliu si de a emite documente fiscale pentru plata onorariului sau a altor cheltuieli ocazionate de derularea contractului de mediere, in care sa se specifice forma de exercitare a profesiei de mediator, conform Legii (art. 52 14), pentru care se aplica una dintre sanctiunile prevazute la art. 39 alin. (1) lit. a), b), c) sau d) din Lege, respectiv observatie scrisa, amenda de la 50 lei la 500 lei, suspendarea din calitatea de mediator pe o durata de la o luna la 6 luni sau incetarea calitatii de mediator.
Art. 52 18. — Repetarea abaterii disciplinare in termen de un an de la data aplicarii unei sanctiuni disciplinare ramase definitiva poate constitui temei pentru aplicarea unei sanctiuni mai grave.”

7. Articolul 89 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 89. — Anexele nr. 1—8 fac parte integranta din prezentul regulament.”
8. Dupa anexa nr. 6 se introduc doua noi anexe, anexele nr. 7 si 8, prevazute in anexele nr. 1 si 2, care fac parte integranta din prezenta hotarare.

Presedintele Consiliului de mediere,
Anca Elisabeta Ciuca

Bucuresti, 29 iulie 2011.
Nr. 2.247.


Click aici pentru Anexe



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 18 August 2011
Votati articolul "A fost modificat Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de mediere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016