Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a anuntat joi ca niciunul dintre magistratii care au candidat pentru functia de director general si director adjunct al Institutului National al Magistraturii (INM) nu a intrunit numarul de voturi necesare numirii in functie.
Functiile de director al INM si director adjunct responsabil cu formarea initiala, detinute in prezent de Constantin Branzan si Diana Ungureanu, se vacanteaza incepand cu 1 aprilie.
Pentru functia de director al INM s-au inscris Constantin Branzan, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si actual director al institutului, si Diana Ungureanu, judecator la Curtea de Apel Pitesti si actual director adjunct al institutului.
Pentru functia de director adjunct al INM responsabil cu formarea initiala s-a inscris procurorul Otilia Iolanda Elena Miclosina de la Parchetul de pe langa Judecatoria Resita, avand si calitatea de formator INM.
Audierea celor trei candidati si prezentarea planurilor manageriale a durat peste cinci ore. Magistratii care au candidat pentru functiile de conducere la INM au sustinut in fata membrilor CSM care sunt in opinia lor vulnerabilitatile programul de formare a auditorilor de justitie si care ar fi solutiile pentru remedierea lor. Dupa prezentarea planurilor de management, candidatii au fost chestionati de membrii CSM.
CSM a declansat in 18 februarie procedura de ocupare a acestor functii, anuntul fiind transmis instantelor si parchetelor. Candidaturile pentru aceste functii se depun la sediul CSM in termen de 30 de zile de la data afisarii impreuna cu un plan managerial.
Potrivit legii, directorul INM si cei doi directori adjuncti sunt numiti de catre CSM din randul personalului de instruire de specialitate juridica al institutului, al judecatorilor si procurorilor sau al cadrelor didactice din invatamantul superior juridic, acreditat conform legii, pentru un mandat de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<