Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a anuntat joi ca niciunul dintre magistratii care au candidat pentru functia de director general si director adjunct al Institutului National al Magistraturii (INM) nu a intrunit numarul de voturi necesare numirii in functie.
Functiile de director al INM si director adjunct responsabil cu formarea initiala, detinute in prezent de Constantin Branzan si Diana Ungureanu, se vacanteaza incepand cu 1 aprilie.
Pentru functia de director al INM s-au inscris Constantin Branzan, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si actual director al institutului, si Diana Ungureanu, judecator la Curtea de Apel Pitesti si actual director adjunct al institutului.
Pentru functia de director adjunct al INM responsabil cu formarea initiala s-a inscris procurorul Otilia Iolanda Elena Miclosina de la Parchetul de pe langa Judecatoria Resita, avand si calitatea de formator INM.
Audierea celor trei candidati si prezentarea planurilor manageriale a durat peste cinci ore. Magistratii care au candidat pentru functiile de conducere la INM au sustinut in fata membrilor CSM care sunt in opinia lor vulnerabilitatile programul de formare a auditorilor de justitie si care ar fi solutiile pentru remedierea lor. Dupa prezentarea planurilor de management, candidatii au fost chestionati de membrii CSM.
CSM a declansat in 18 februarie procedura de ocupare a acestor functii, anuntul fiind transmis instantelor si parchetelor. Candidaturile pentru aceste functii se depun la sediul CSM in termen de 30 de zile de la data afisarii impreuna cu un plan managerial.
Potrivit legii, directorul INM si cei doi directori adjuncti sunt numiti de catre CSM din randul personalului de instruire de specialitate juridica al institutului, al judecatorilor si procurorilor sau al cadrelor didactice din invatamantul superior juridic, acreditat conform legii, pentru un mandat de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<