Poprirea este o forma de executare a datoriilor restante, prin care creditorul urmareste sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri incorporale urmaribile:
- fie dintre cele datorate debitorului de o terta persoana;
- fie dintre cele pe care terta persoana i le va datora in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.
Poprirea consta in indisponibilizarea sumelor in mainile tertului popritor al datornicului urmarit si in obligarea acestuia de a plati direct creditorului urmaritor ceea ce datoreaza creditorului sau (debitorul urmarit).
In practica, subiectele popririi sunt:
- creditorul popritor, cel care solicita luarea acestei masuri asiguratorii;
- debitorul poprit, cel obligat fata de creditorul popritor;
- tertul poprit, care este datornic (debitor) al debitorului poprit.
Mentionam ca nimeni nu se poate sustrage, in principiu, de la aceasta procedura. Pe de alta parte, poprirea se realizeaza prin intermediul unei proceduri ce confera suplete si rapiditate in recuperarea creditului. Din aceste motive poprirea este o alternativa preferabila la procesul „clasic”, iar daca intreaga procedura de deruleaza gratuit, de catre un organ cu autoritate statala,
atractivitatea acestei metode de recuperare este evidenta.
Intrucat poprirea vizeaza de regula o creanta avand ca obiect o suma de bani, ea reprezinta avantajul de a ingadui creditorului urmaritor sa cunoasca dinainte rezultatul economic al procedurii intreprinse; dimpotriva, in cazul unei urmariri silite mobiliare, mobilele corporale urmarite nu-i pot da satisfactie creditorului decat dupa schimbarea lor in numerar, astfel ca nu exista nicio certitudine cu privire la pretul ce se va realiza din vanzarea lor silita.
Pe de alta parte, poprirea are si avantajul ca, in valorificarea silita a creantei, se evita contactul direct al creditorului urmaritor cu debitorul urmarit. Bineinteles, se cere o conditie esentiala spre a se recurge la aceasta procedura si anume existenta, respectiv cunoasterea tertului solvabil – datornic al debitorului.
Autor: jr. Horatiu Sasu, consultant in afaceri si management
Sursa: 5+1 metode de recuperare a creantelor fara proces