Cel mai mare venit obtinut in Romania, pentru care exista pana acum documente oficiale care indica numele si prenumele celui care l-a incasat, este cel al avocatului Florentin Ţuca, fondator si managing partner al firmei Tuca Zbarcea & Asociatii, care a castigat in 2010 3,68 mil. euro si 11,6 mil. euro in ultimii patru ani.
De-a lungul timpului au fost realizate multe topuri privind cele mai mari venituri din Romania, conform informatilor de la ANAF sau din alte surse, dar aceste date nu ofereau si detalii precum numele si prenumele celui care le-a obtinut.
Florentin Tuca, cel care coordoneaza cea mai mare casa de avocatura conform veniturilor realizate, a avut in ultimii patru ani venituri medii de peste 10.000 de euro in fiecare zi lucratoare sau 240.000 de euro lunar, potrivit declaratiilor de avere depuse de catre sotia acestuia, Tuca Alina Iuliana, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Cel mai bun an in ceea ce priveste veniturile avocatului a fost 2009, cand a raportat incasari de 4,39 mil. euro.
Anul trecut, Tuca, 42 de ani, a incasat "doar" 3,68 mil. euro din profitul de 16,4 milioane de euro al firmei, restul banilor fiind impartit intre cel de-al doilea managing partner al firmei, Gabriel Zbarcea, si ceilalti 14 parteneri care au participat la distribuirea profitului din 2010.
"Avocatii castiga si cand e bine, dar mai ales cand e rau. Ei sunt primii la care apeleaza o companie mai ales in perioade de criza, cand se desfasoara procese de restructurare, dar si in dosare de fuziuni si achizitii care necesita asistenta juridica", spune Sorin Roibu, managing partner al firmei de consultanta in resurse umane si executive search Arthur Hunt Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<